Mistry are 43 de ani şi provine dintr-o familie cu o lungă istorie de afaceri, familie care este şi cel mai mare acţionar al grupului, cu 18% din acţiuni. Tatăl său, Pallonji Mistry, este cotat cu o avere de 8,8 mld. dolari. 
În decembrie 2010, Ratan Tata desemnase o echipă specială care să-l ajute să găsească un succesor, el plănuind să se retragă anul viitor după 20 de ani în fruntea grupului. Alesul este tot un membru al micii comunităţi Parsi – un grup etnic ce provine din Persia, care s-au stabilit în India acum sute de ani şi care au o religie veche, zoroastrismul -, şi până acum numele său a fost legat mai ales de businessul de construcţii al tatălui său Shapoorji Pallonji & Co. Mistry a făcut iniţial parte din echipa ce trebuie să caute un candidat.
“El e un fel de enigmă. Dar are nişte pantofi incredibil de mari de umplut. Nu ştim dacă are referinţele necesare”, spune U.R. Bhat, managing director la Dalton Capital Advisors India. Tot ce se ştie despre Mistry este că este inginer, absolvind Imperial College of Science, Technology and Medicine, din Londra, şi de asemenea deţine un masters de la London Business School. “Sunt conştient de enorma responsabilitate, de marea moştenire, ce mi-au fost încredinţate”, spune, într-un email citat de Bloomberg, Cyrus Mistry.
Grupul Tata este compus din peste 100 de companii, dintre care 31 sunt listate pe bursă, companii ce au avut venituri totale, în anul ce s-a încheiat în martie 2011, de 83,3 mld. dolari, investiţiile din străinătate reprezentând 58% din total. Grupul are 425.000 de angajaţi şi deţine companii auto, Jaguar sau Tata Motors, companii siderurgice, producători de ceai şi sare sau hoteluri. Nu mai puţin de 5% din Produsul Intern Brut al Indiei este reprezentat de afacerile Tata.