intampla astazi. „Pana acum, erau probleme la dezvoltarea unor proceduri acolo unde legea nu asigura acoperire in relatiile dintre cartea funciara si birourile notariale, care franau toata activitatea imobiliara. Acest „gol” de informatii era umplut de intermediari, care aveau tot interesul sa blocheze si sa deblocheze piata, pe anumite zone de interes”, declara Florin Ciobanu, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara. O alta problema este si calitatea slaba a informatiilor despre proprietate din unele regiuni ale tari, acolo unde nu a existat carte funciara si inainte de 1998 (in Regat, Oltenia, Moldova si Dobrogea). Agentia nou-infiintata isi propune ca intr-o jumatate de an sa fie transpuse in sistem informatic toate datele existente acum la cartea funciara si in maximum doi ani sa obtina date despre toate proprietatile din Bucuresti si judetul Ilfov, nu numai pentru cele tranzactionate in ultimii ani. Aceste schimbari vor da mai multa incredere investitorilor si bancherilor, care vor acorda mult mai usor imprumuturi contra ipoteci.
Populatia va beneficia de servicii gratis
Din luna ianuarie, se va aplica o noua procedura la inscrierea datelor de cadastru, mult mai simpla pentru cetateni si mult mai rapida. De exemplu, vanzatorii si cumparatorii de bunuri imobiliare (terenuri, case sau apartamente) nu vor mai fi nevoiti sa bata patru drumuri pe la judecatorii si oficiile de cadastru pentru a obtine vrafuri de hartii si aprobari. Vor merge direct la notariat, iar aici notarii vor putea verifica, prin linie directa cu agentia, statutul proprietatii si daca respectivul bun imobiliar este sau nu ipotecat. „Vrem ca populatia, atunci cand vrea sa dovedeasca dreptul la proprietate la banca, notariat sau alte institutii (precum cele furnizoare de utilitati sau servicii – Renel, RomTelecom etc.) sa se duca direct la acestea, iar acolo sa existe posibilitatea de a accesa datele respective”, afirma Florin Ciobanu. In acest sens, a fost deja incheiat un protocol cu Uniunea Nationala a Notarilor si urmeaza a fi semnate intelegeri si cu Asociatia Nationala a Bancilor si alte institutii direct interesate. Un alt serviciu disponibil de anul viitor va fi cel de verificare a imobilelor prin intermediul Postei Romane, care va distribui formulare speciale puse la dispozitie de Agentia de Cadastru. Astfel, oricine doreste sa afle cine este proprietarul unui teren sau al unei case, cunoscand numarul cadastral sau adresa, va plati o taxa de 250.000-300.000 lei la posta si va primi raspunsul in cateva zile. Toate aceste lucruri vor fi functionale datorita unificarii sistemului de carte funciara cu cel de cadastru. In fiecare din tarile din Europa de Est, foste comuniste, cadastrul a fost adoptat in sistem unic de date integrate. si in Republica Moldova, de exemplu, functioneaza un sistem electronic performant, potrivit afirmatiilor directorului Florin Ciobanu. „In mod normal, orice afacere, orice investitie se bazeaza pe teren si pe proprietate; nici dezvoltarea imobiliara si nici productia nu se pot realiza fara a se baza pe un teren”, declara presedintele Agentiei de Cadastru, considerand ca motorul tarilor dezvoltate este sistemul transparent de cadastru.
Noul sistem de cadastru va pune frana speculatiilor
21 octombrie 2004, 12:00
Ultima modificare în 21 octombrie 2004, 15:00
intampla astazi. "Pana acum, erau probleme la dezvoltarea unor proceduri acolo unde legea nu asigura acoperire in relatiile dintre cartea funciara si birourile notariale, care franau toata activitatea imobiliara. Acest "gol" de informatii era umplut de intermediari, care aveau tot interesul sa blocheze si sa deblocheze piata, pe anumite zone de interes", declara Florin Ciobanu, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara. O alt
Etichete: arhiva,
cadastru
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook