Oficialul Băncii Mondiale a vorbit despre creşterea eficienţei şi echităţii politicii fiscale care poate fi realizată prin mai multe măsuri, printre care reformarea impozitării veniturilor din muncă şi extinderea bazei TVA.
România înregistrează succese în lupta cu deficitul bugetar
Gallina Vincelette a subliniat, totodată, că succesul eforturilor autorităţilor din România de reducere în continuare a deficitului fiscal va depinde de succesul stimulării colectării impozitelor şi de o mai mare eficienţă în privinţa cheltuielilor publice.
Oficialul BM a mai vorbit şi despre estimările băncii legate de evoluţia economiei româneşti, despre plafonarea preţurilor la energie sau facilităţile acordate în IT, agricultură şi construcţii, dar şi despre programul pe care îl derulează privind integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi şi facilitarea integrării pe termen lung a refugiaţilor din Ucraina.
„Guvernul României a prezentat reforme care vizează reducerea deficitului bugetar şi limitarea dezechilibrelor macroeconomice, avansând în acelaşi timp reforme structurale esenţiale.
Succesul eforturilor de reducere în continuare a deficitului fiscal în 2023 şi ulterior va depinde de succesul stimulării colectării impozitelor şi de creşterea eficienţei cheltuielilor publice. O reducere etapizată a sprijinului fiscal fără destinaţie precisă va sprijini şi mai mult reducerea deficitului” a spus Vincelette.
Impozitare diferențiată la pensiile speciale mari
În ceea ce priveşte pensiile, Vincelette a menţionat că Banca Mondială oferă asistenţă tehnică pentru reforma pensiilor speciale, evaluând impactul opţiunilor de reformă, iar printre recomandări se numără impozitarea diferenţiată a pensiilor speciale mari, sau propunerea de a se înfiinţa un fond de asigurări sociale pentru militari.
„Banca Mondială oferă asistenţă tehnică pentru reforma pensiilor speciale, evaluând impactul opţiunilor de reformă. Aceste analize de specialitate sunt folosite pentru a informa deciziile Guvernului României cu privire la reforma pensiilor speciale.
Printre aceste recomandări se numără impozitarea diferenţiată a pensiilor speciale mari, pe care Guvernul a luat-o în considerare, precum şi alte măsuri, cum ar fi propunerea de a înfiinţa un fond de asigurări sociale pentru militari.
Per ansamblu, modificările propuse au ca scop reducerea inechităţilor dintre pensiile speciale şi cele generale, prin revizuirea formulelor de calcul şi prin faptul că anumite categorii de beneficiari devin neeligible, precum şi prin modificarea condiţiilor de eligibilitate pentru alte categorii.
Un alt aspect al reformei este că vor fi reduse şi cheltuielile cu pensiile speciale. Acest lucru oferă spaţiu fiscal suplimentar pentru reforma pensiilor generale, care vizează reducerea inechităţilor din sistemul general de pensii, menţinând în acelaşi timp sustenabilitatea fiscală şi socială a acestuia” a spus Gallina Vincelette.