Ministrul industriei si comertului a anuntat ca luna mai va insemna eliminarea subventiei incrucisate la energie electrica. Populatia va plati pe kilowatt mai mult decat industria. Cehia si Romania sunt singurele tari in care nu se produsese rebalansarea tarifelor. Abonamentele scot din joc anticipatiileContractele pe care Conel si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) le-a pregatit pentru consumatori si care, incepand de la 30 martie, pot fi incheiate in locul celor
Ministrul industriei si comertului a anuntat ca luna mai va insemna eliminarea subventiei incrucisate la energie electrica. Populatia va plati pe kilowatt mai mult decat industria. Cehia si Romania sunt singurele tari in care nu se produsese rebalansarea tarifelor.
Abonamentele scot din joc anticipatiile
Contractele pe care Conel si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) le-a pregatit pentru consumatori si care, incepand de la 30 martie, pot fi incheiate in locul celor vechi, contin noutati importante. „Este regandita intreaga relatie dintre clienti si fosta regie autonoma pe baze benefice pentru cei dintai”, declara Radu Regman, directorul Departamentului tarife, reglementari comerciale si protectia consumatorului din cadrul ANRE. Regandirea acestei relatii nu inseamna doar contractul, ci un intreg pachet de reglementari, inca in lucru. Revenind la contract, al carui continut este, deocamdata, singura certitudine, acesta introduce un alt sistem de tarifare. Fiecare consumator isi poate alege un anumit tip de tarif, in functie de cat ii permite buzunarul. Protectia sociala va functiona doar pentru cei care se incadreaza intr-un consum de circa 50 Kwh/luna, categorie in care intra circa 40% dintre clientii persoane fizice pe care ii are Conel.
O data cu intrarea in vigoare a noilor tarife, Conel renunta la anticipatiile pe care le percepea de la populatie. Acestea vor fi absorbite in taxe lunare de abonament, aflate inca in discutie. Pe ultima suta de metri, Electrica SA trage tare pentru a mai scoate niste bani de la consumatorii casnici. Invocand faptul ca majorarile de tarife din ultimii opt ani nu mai corespund consumului prezumat pentru 30 de zile, respectiv anticipatiile sunt prea mici, furnizorul de energie ameninta cu decuplarea din retea a celor care nu se grabesc sa achite diferentele calculate. Legal, acest lucru nu poate fi facut, pentru ca exista deja un contract in vigoare pe care orice consumator il poate semna si care, o data cu aplicarea noilor tarife, elimina anticipatiile sau garantiile.
O alta veste buna, considera Radu Regman, este posibilitatea autocitirii consumului de curent electric. Intre doua vizite ale salariatilor Conel, consumatorii isi pot citi singuri contoarele si vor fi crezuti pe cuvant. Pana la intrarea in vigoare a noilor contracte, Conel nu facea fata citirii milioanelor de contoare ale consumatorilor casnici inainte de fiecare majorare de tarife, asa ca, in luna in care aceste majorari aveau loc, oamenii pierdeau bani. Unii vor pierde si in mai, dar, spun cei de la Conel, va fi pentru ultima data.
Legea scapa Electrica SA de plata daunelor
Laudele aduse noului contract nu sunt insa intru totul impartasite de Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti. Savin Ivanov, directorul acestei institutii, a analizat raspunderile contractuale ce revin furnizorului de energie electrica si a ajuns la concluzia ca acesta scapa de orice responsabilitate in situatiile in care aparatele electrocasnice ale consumatorilor se defecteaza din cauza tensiunilor din retea mai mari decat cele admise de normele tehnice.
Pentru ca cetateanul caruia Electrica SA ii „prajeste” aparatele electrocasnice sa capete despagubiri trebuie sa treaca prin furcile caudine ale contractului: sa notifice in scris producerea socului de tensiune in termen de 24 de ore de la aparitia lui; sa prezinte, in termen de 30 de zile, chitantele care dovedesc ca si-a platit reparatia aparatelor defecte si sa faca dovada omologarii acestora. Cea din urma cerinta este imposibil de indeplinit. „In Romania, obligativitatea omologarii aparatelor electrocasnice a fost abrogata in 1990”, spune Savin Ivanov. Neexistand o lege si o autoritate care sa o puna in practica, omologarea – conditie obligatorie impusa de contract, nu poate fi facuta, deci furnizorul de energie electrica nu plateste.
Moartea subventiei incrucisate va afecta majoritatea consumatorilor. Socul primelor facturi va fi mare. Acestea vor reflecta eliminarea subventiei si reactualizarea tarifelor in functie de cursul dolarului (de la 11.500 lei pentru un dolar la 14.500 lei). Agentii economici vor plati 30 dolari/MW, iar consumatorii casnici 45-50 dolari/MW. In conditii de laborator, costurile de productie din industrie ar trebui sa scada. Nu se va intampla acest lucru. Intarzierea reformelor, absenta strategiilor sectoriale, tehnologia invechita si managementul dezinteresat contracareaza puternic mana de ajutor pe intinse economiei romanesti. Populatia va sta pe intuneric fara a avea minima consolare ca o face cu un folos.
Prevederile noului contract cu consumatorii casnici
Drepturile si obligatiile consumatorilor casnici:
l sa aleaga, dintre tarifele in vigoare, tariful pentru decontarea energiei electrice consumate;
l sa achite integral si la termen contravaloarea energiei electrice furnizate: prin personalul furnizorului, o data cu prezentarea facturii de catre acesta; la casieria furnizorului, pe baza indexului autocitit sau prin cont curent personal;
l sa depuna la furnizor, la incheierea contractului, o garantie de furnizare. La data aprobarii unui nou sistem de tarifare, sistem care sa includa o taxa de abonament, garantia de furnizare se restituie prin includerea in taxa de abonament.
Drepturile si obligatiile furnizorului de
energie electrica:
l sa furnizeze consumatorului energie electrica in mod continuu, cu exceptia perioadei pentru revizia si reparatia instalatiilor energetice. Revizia si durata acesteia se anunta cu minimum trei zile lucratoare inainte;
l sa factureze consumatorului energia electrica furnizata cu tariful ales de el dintre tarifele in vigoare;
l in situatia deteriorarii contorului, sa recalculeze consumul din perioada anterioara;
l sa plateasca despagubiri consumatorului daca defectarea aparatelor electrocasnice s-a produs din cauza aparitiei in retea a unor tensiuni mai mari decat cele admise de normele tehnice in vigoare.