Potrivit edilului, până în prezent s-a realizat studiul de pre-fezabilitate şi au început demersurile pentru Planul de Urbanism Zonal, lucrarea urmând să înceapă în octombrie anul viitor.
"În momentul de faţă am terminat studiul de pre-fezabilitate. Am început demersurile pentru PUZ. Noi sperăm cu ajutorul consilierilor generali să fie votat PUZ-ul undeva în luna mai. Am făcut un grafic – când va începe efectiv. Acest spital care se va numi Sfântul Vasile cel Mare va avea 1015 paturi plus 100 de paturi pentru UPU. Vor fi relocate trei spitale: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Institutul Mama şi Copilul (n.r. secţia de pediatrie). Toată investiţia va fi suportată de Primăria sectorului 1, după calculele noastre va fi în jur de 300 milioane de euro. Poate să depăşească. Noi aşa am stabilit – undeva la 300 milioane de euro. Va începe în 2019 octombrie şi noi sperăm ca în 4-5 ani să se termine cu totul", a spus Tudorache.
El a menţionat că şi aparatura medicală va fi achiziţionată tot cu banii Primăriei sectorului 1.
"Toţi sunt banii Primăriei sectorului 1 şi cu aparatura medicală. Când îl predăm, îl predăm la cheie Ministerului Sănătăţii. Tot acest proiecte s-a făcut împreună cu Ministerul Sănătăţii în baza protocolului din luna septembrie 2017. (…) Vot fi locuri de parcare suficiente. Avem 7,2 hectare. Este un spital de care Bucureştiul va avea nevoie. Vor fi relocaţi toţi medicii şi asistenţii din cele trei locaţii", a spus primarul, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, aparatura existentă în cele trei unităţi medicale nu va fi relocată în noul spital.
Tudorache a mai spus că toată zona va fi sistematizată.
"Este o staţie de metrou la circa 400 de metri de această locaţie şi am vorbit să ne facă o staţie chiar în locul respectiv. Oricum, staţia de metrou existentă este foarte aproape", a mai adăugat primarul sectorului 1.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că unitatea medicală va avea 1015 paturi.
"Spitalul va avea 1015 paturi, 50 paturi de spitalizare de zi. Spitalul este de categoria IA şi va avea toate specialităţile medicale. De asemenea, va fi un centru de medicină nucleară, laboratoare de imagistică, laboratoare de analize medicale. Terapie Intensivă cu 80 de paturi, un centru de arşi 42 de paturi", a spus Pintea.
Sorina Pintea a afirmat că spitalul va avea trei secţii de chirurgie generală, oncologie şi boli infecţioase, secţii de ortopedie, neurochirurgie, cardiologie, 165 de paturi pentru pediatrie. Totodată, în ambulator se vor găsi toate specialităţile necesare pentru un spital de categorie IA: oncologie, boli infecţioase, ortopedie, ginecologie, dermatologie, ORL, oftalmologie.
De asemenea, unitatea medicală va avea un cabinet de recuperare medicală şi bază de tratament.
"Vor fi 60 linii de gardă. Asta înseamnă că vor fi gărzi pentru toate specialităţile din acest spital. 37 săli de operaţie astfel încât să nu existe sincope în programul operator vizavi de pacienţii care vor fi trataţi în acest spital. (…) La nivelul MS pentru construcţia acestui spital s-a constituit un grup de lucru. Tot grupul de lucru va lua deciziile viitoare, dar cred că îşi vor păstra destinaţia medicală (clădirile spitalelor de Arşi, Floreasca şi Pediatria de la Mama şi Copilul) după ce vor fi adaptate la ceea ce vom dori să facem în continuare", a susţinut ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea a declarat că personalul din cele trei unităţi medicale – Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Institutul Mama şi Copilul – va fi relocat, iar numărul de cadre medicale va creşte.
"Categoric va fi un număr mai mare de personal decât cel existent în acest moment la cele trei unităţi relocate", a mai adăugat Pintea.
Proiectul mai prevede un heliport, parcare supraetajată, spaţii tehnice, hotel şi spaţii rezidenţiale.