Noul val de caniculă afectează recolta de porumb din Uniunea Europeană
Temperaturile sufocante și ploile rare ar putea afecta recolta de porumb din Europa în următoarele zile, ceea ce ar putea reduce și mai mult perspectivele de recoltă, după ce în unele țări s-a înregistrat o scădere a semănatului în acest an, au declarat analiștii și producătorii.
Un al doilea val de căldură în decurs de o lună se abate asupra unor părți din Europa de Vest, agravând seceta și alimentând incendiile de vegetație în Spania, Portugalia și Franța.
Producătorii spun că impactul asupra porumbului va depinde de perioada în care se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate și de secetă. Ei adaugă că impactul ar putea fi unul devastator în zonele care sunt dependente de ploi sau în zonele în care seceta a dus la mai multe restricții privind irigarea.
„Este un lucru de urmărit, deoarece culturile de porumb sunt în plin proces de polenizare”, a declarat Nathan Cordier, de la compania de consultanță Agritel. „Ne îndreptăm spre o scădere a potențialului de producție în Europa.”
Marți, în cadrul unei previziuni privind recoltele mondiale, care a fost urmărită pe scară largă, guvernul american și-a redus prognoza privind producția de porumb din UE, citând o estimare redusă pentru Italia.
Seceta este un rezultat al schimbărilor climatice
Actuala caniculă riscă să prelungească o secetă cumplită în Italia, care a determinat autoritățile să declare stare de urgență de-a lungul râului Po, care alimentează o treime din producția agricolă a țării.
La începutul acestei luni, guvernul premierului Mario Draghi a declarat stare de urgență în cinci regiuni din nordul Italiei după ce nivelul apei din Po, cea mai mare resursă de apă dulce din Italia, a scăzut cu trei sferturi. Criza este rezultatul unor precipitații mult mai scăzute – jumătate din nivelul normal din ultimele luni – a unor rate ridicate de evaporare din cauza căldurii extreme și a lipsei de zăpadă în Alpi și în munții Dolomiți. Săptămâna trecută, Toscana a devenit prima regiune din centrul Italiei care a declarat stare de urgență.
Draghi a declarat că seceta a fost „fără îndoială” legată de schimbările climatice.
Ordinele de urgență vor fi însoțite de fonduri guvernamentale în valoare de 36,5 milioane de euro pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu apă, în special pentru a repara conductele italiene, care au pierderi de aproape 40% din debit. Terenurile agricole din apropierea Adriaticii par a fi deja o cauză pierdută. Apa de mare a curs pe Po pe o distanță de 30 de kilometri, distrugând culturile de pe malurile râului, scrie The Globe and Mail.
Riscuri meteorologice
Lobby-ul agricol Coldiretti estimează că producția de porumb va scădea cu 30% față de cele aproximativ 6 milioane de tone de anul trecut.
În Spania, producția de porumb ar putea scădea cu 16%, ajungând la 3,57 milioane de tone, după ce deficitul de apă i-a determinat pe agricultori să reducă plantațiile și să păstreze resursele de irigații pentru fructe, potrivit Cooperativas Agro-Alimentarias, un grup care reunește cooperative agricole.
„Problema din acest an la culturile de porumb din Spania este lipsa apei, iar la alte culturi, cum ar fi grâul sau orzul, a fost căldura”, a declarat Antonio Caton, șeful departamentului de culturi erbacee din cadrul grupului.
În Franța, unde irigațiile sunt mai puțin răspândite decât în Spania, condițiile de recoltă s-ar putea deteriora după un început bun al sezonului de vegetație, scrie Checkout Magazine, citând Reuters.
„A fost decent, dar acum suntem în perioada în care porumbul trebuie să primească multă apă”, a declarat Cordier de la Agritel.