Roubini a avertizat piețele să se pregătească pentru rate constant mai ridicate ale inflației.

Economiile mondiale se confruntă cu o „epocă a mega-amenințărilor”

Această eră a stagflației va duce atât la venit fix, cât și la scăderea acțiunilor în următorul deceniu.

”Probabil că această baie de sânge va continua”, a scris Roubini.

Economiile mondiale se confruntă cu o „epocă a mega-amenințărilor”, stagflația urmând să devină un factor de bază al vânturilor contra pieței majore, a spus Nouriel Roubini într-un articol publicat pe site-ul Project Syndicate, informează Yahoo.com.

Acest lucru se va reflecta atât pe piețele de acțiuni, cât și pe cele cu venit fix. Asta pentru că recesiunea, de care au fost afectați investitorii în 2022, devine o tendință pe termen lung.

„Este probabil ca această baie de sânge să continue”, a scris Roubini.

Presupunând că inflația este în medie, de 5% în loc de ținta de 2% prognozată de Fed, randamentele obligațiunilor pe termen lung ar trebui să fie aproape de 7,5% pentru o rentabilitate reală de 2,5%, a explicat el.

Pierderile investitorilor ar putea crește la zeci de trilioane de dolari

Dar dacă randamentele trezoreriei cresc de la aproximativ 4,5% la 7,5%, prețurile obligațiunilor se vor prăbuși cu 30%. De asemenea, acțiunile vor fi pe o „bear market serioasă”, a adăugat el.

„La nivel global, pierderile, și pentru deținătorii de obligațiuni, și pentru investitori, ar putea crește la zeci de trilioane de dolari în următorul deceniu”, a avertizat Roubini.

Referindu-se la motivul pentru care inflația va rămâne ridicată, Roubini a subliniat o multitudine de amenințări, de la o forță de muncă îmbătrânită până la deglobalizare, precum și creșterea cheltuielilor guvernamentale în domenii precum războiul și adaptarea la climă.

Băncile centrale ar putea ridica țintele de inflație peste mediile istorice

Situația este agravată de faptul că datoria a crescut atât în rândul debitorilor privați, cât și al celor guvernamentali. Astfel, s-a declanșat un scenariu de „capcană a datoriilor” pentru băncile centrale. Iar eforturile de reducere a inflației, prin rate mai mari ale dobânzilor, riscă să provoace o recesiune în rândul debitorilor, lucru pe care guvernele doresc să evite.

În fața acestei situații, băncile centrale ar putea ridica țintele de inflație peste mediile istorice, în ciuda inflației de bază încă prea ridicate, a spus Roubini.

Alți analiști au avertizat, la rândul lor, că creșterea împrumuturilor și a cheltuielilor publice va duce la eventuale incapacități de plată, cu excepția cazului în care ratele datoriilor sunt reduse. Pentru a face față acestei situații, Roubini a remarcat că unele țări vor permite ca o inflație mai mare să erodeze datoria nominală.

Potrivit lui Roubini, este puțin probabil ca bancherii centrali din întreaga lume să reducă inflația fără a provoca o recesiune severă, ceea ce ar putea însemna probleme pentru sistemul financiar global, având în vedere că multe gospodării, bănci și guverne sunt puternic îndatorate.

Ne putem aștepta la o criză fără precedent

Bancherii centrali nu pot amortiza o criză a datoriilor fără a reduce ratele dobânzilor. Acest aspect ar putea agrava inflația. Acest impas ar putea lovi economia globală cu „mama tuturor crizelor de datorie stagflaționiste”, a avertizat Roubini, un dezastru financiar care implică un șomaj ridicat, o inflație ridicată și, în SUA, o prăbușire abruptă a pieței bursiere.

Nouriel Roubini, este cel care a anunțat recesiunea din 2008 și care este cunoscut pentru previziunile sale catastrofiste pe Wall Street. Economistul a declarat că acest tip de dezastru inflaționist-debitoriu este inevitabil în acest moment. El a avertizat că s-ar putea prelungi ani de zile. Acesta a indicat cinci probleme majore din economia globală care ar putea duce la creșterea prețurilor și a cheltuielilor guvernamentale, exacerbând prăbușirea care se apropie.