Riscul ca economia mondială să se confrunte cu o "furtună perfectă" este aproape de 50%, cu excepţia cazului în care lumea îşi schimbările politicile economice, a declarat profesorul de economie Nouriel Roubini, cunoscut şi ca omul care a prezis criza, într-un interviu acordat publicaţiei canadiene "The Globe and Mail".
Economistul a mai vorbit şi anul trecut despre aşa-zisa "furtună perfectă" din economie, care ar avea loc atunci când mai multe probleme în diferite colţuri ale lumii s-ar agrava simultan. Este vorba despre un moment în care ar veni un al doilea val de recesiune în SUA combinat cu o aterizare dură în China şi cu fărâmiţarea, dacă nu chiar colapsul, zonei euro.
Referitor la "furtuna perfectă", Nouriel Roubini a precizat că aceasta ar putea avea loc în anii 2013, 2014 sau 2015 şi nu 2012.
Austeritatea trebuie însoţită de măsuri de creştere economică
În ceea ce priveşte austeritatea fiscală adoptate de guvernele statelor din Uniunea Europeană, profetul crizei spune că ea este necesară pe termen lung, în tmp ce, pe termen scurt, adânceşte ţările în recesiune. "De fapt, ei majorează impozitele, reduc transferurile şi cheltuielile guvernamentale. Una dintre ele reduce cererea agregată şi cealaltă diminuează venitul disponibil", a declarat Roubini.
Însă, potrivit acestuia, fără creştere economică, datoria nu este sustenabilă şi se ajunge la "un cerc vicios". "Pieţele te forţează să adopţi măsuri de austeritate, ceea ce face receisunea mai rea şi adânceşte deficitul fiscal, care necesită şi mai multă austeritate", explică Dr. Doom.
În concluzie, spune el, Europa are nevoie, în acest moment, de politici şi strategii pentru a restabili creşterea economică. "Austeritate de una singură va provoca recesiune severă şi, eventual, va conduce şi către o depresiune", a conchis economistul.