„Ideea că BRICS va prelua lumea s-a dovedit a fi incorectă”, adaugă Roubini. În timp ce Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud încearcă să provoace Occidentul pe scena globală, nu vă așteptați să creeze o nouă ordine mondială, a declarat recent economistul care a anticipat criza din 2008.
Doar India are o creștere importantă, celelalte sunt mediocre
Așa-numitele țări BRICS au fost intens promovate, dar au sisteme politice și economii disparate, a declarat el într-un interviu recent pe YouTube. „Ideea că BRICS va prelua lumea s-a dovedit a fi incorectă”, a spus Roubini. Potrivit economistului american, cu excepția Indiei, fiecare stat membru se confruntă acum cu o creștere mediocră. Asta pentru că economia Rusiei este din ce în ce mai împovărată de războiul din Ucraina, în timp ce redeschiderea post-pandemie a Chinei a dus la o activitate economică dezamăgitoare. El a mai subliniat că BRICS este compus din trei democrații și două autocrații, structuri guvernamentale care nu se combină deloc între ele. Între timp, China și India sunt implicate, de ani buni, într-o dispută la frontieră. „Acest BRICS este un ghiveci, care cuprinde țări foarte diferite din punct de vedere economic, social, politic și geopolitic”, a spus Roubini. „Și doar una dintre ele crește foarte puternic acum, India. Celelalte au o creștere mediocră”, a mai afirmat Roubini.
Crearea unui regim valutar alternativ nu implică succes economic
Blocul BRICS s-a creat ca o alternativă viitoare la structura dominată de Occident a finanțelor globale și a fost printre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume. Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a declarat că BRICS lucrează la o monedă rivală a dolarului, deși un oficial de rang înalt din India l-a contrazis. Cu toate acestea, statele membre BRICS au depus eforturi separate pentru a-și reduce dependența de dolarul american. China, de exemplu, a încercat în mod agresiv să internaționalizeze yuanul, în timp ce Brazilia caută o uniune monetară cu Argentina.
Întrebat despre provocările la adresa dominației dolarului, Roubini a spus că eforturile occidentale de a implica lumea în curs de dezvoltare, prin investiții semnificative, vor contribui la asigurarea viitorului bancnotei verzi. O monedă rivală poate oferi protecție împotriva sancțiunilor occidentale, dar aceasta nu va fi suficientă pentru creștere, a adăugat el. „Crearea unui regim valutar alternativ nu implică succes economic”, afirmă Roubini.
Creșterea comerțului bilateral între țările BRICS ar putea deschide calea diversificării
Deși ideea unei monede de rezervă BRICS se bazează pe un teren instabil, având în vedere eterogenitatea și conflictele strategice din cadrul grupului, creșterea comerțului bilateral cu monede interne, între țările membre, ar putea deschide calea diversificării, departe de dolar. Anul trecut, summitul BRICS, găzduit virtual de președintele Xi Jinping, i-a oferit lui Putin cea mai importantă apariție pe scena internațională, după ce forțele sale au invadat Ucraina.
Cu acest prilej, Putin a denunțat sancțiunile economice și a lansat un apel la unitate între economiile emergente, apel preluat și de președintele chinez Xi Jinping. Vladimir Putin a declarat că Rusia este în proces de redirecționare a comerțului și a exporturilor de petrol către țări din grupul BRICS, ca urmare a sancțiunilor occidentale. În intervenția video de la summit-ul BRICS, Putin a menționat că Rusia discută despre creșterea prezenței mașinilor chinezești pe piața rusă, precum și în vederea deschiderii unor lanțurilor de supermarketuri din India. În primele trei luni ale anului trecut, comerțul dintre Federația Rusă și țările BRICS a crescut cu 38% și a ajuns la 45 de miliarde de dolari, a declarat președintele Putin.