Ce trebuie să știe românii despre recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor. Simona Bucura Oprescu a subliniat că nicio pensie nu va fi redusă în urma recalculării. Totodată, a dat asigurări că procesul va fi finalizat la timp.

Ministrul Muncii a precizat, totodată, că banii sunt în buget atât pentru majorarea făcută de la 1 ianuarie, cât și pentru recalculare, în urma căreia pensiile vor fi recalculate din septembrie. Potrivit ei, este esențial ca românii să fie informați că toți vor beneficia de aceste avantaje și că situația este clară.

„Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade, în urma recalculării avem în mod explicit atât în lege, cât și în norme stipulat acest aspect, se păstrează cuantumul cel mai favorabil. Sigur, avem totalul punctelor acumulate, formate din totalul punctelor cumulative, asimilate și totalul punctelor de stabilitate și toate celelalte date necesare pentru a vedea toată trasabilitatea legată de pensia fiecărui român. Aș vrea să mai subliniez ceva aici, fiindcă fac foarte mult teren și constat că deși lucrurile sunt clare încă românii sunt neîncrezători.

Este foarte important să știe că banii sunt în buget, atât pentru majorarea care a fost făcută de la 1 ianuarie, cât și pentru recalculare, în urma căreia vor avea pensiile recalculate din septembrie, este foarte important ca românii să știe că de toate aceste beneficii vor beneficia cu toții și că lucrurile sunt foarte clare și suntem în dispozitiv astfel încât toate acestea, deși este foarte complicat, să știți că colegii de la casele de pensii fac eforturi mari, dar îi asigur pe toți românii că vom fi cu toate la timp și cu toate bine”, a declarat ea pentru România TV.

Simona Bucura Oprescu a explicat modul în care vor fi recalculate pensiile. Aceasta a reiterat că fondurile necesare pentru majorările de pensii din acest an sunt deja prevăzute în buget.

Potrivit ministrului Muncii, principalul obiectiv al reformei pensiilor este echitatea în sistemul public de pensii. Aceasta înseamnă că pentru contribuții și muncă egală, cu perioade de cotizare egale, pensiile vor fi egale, eliminând astfel discrepanțele actuale în care pensiile diferă în funcție de anul pensionării, legislația aplicabilă sau gen. De asemenea, noua lege va asigura un mecanism de creștere sustenabilă a pensiilor.

„Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea. Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Simona-Bucura-Oprescu
Simona Bucura Oprescu; SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

Se acordă puncte necontributive, pentru a încuraja educația

Oficialul a adăugat că există puncte necontributive, care se acordă pentru perioade necontributive. Acestea sunt destinate să încurajeze educația, astfel încât românii să nu renunțe la studii superioare – universitate, master, doctorat – din cauza faptului că în acea perioadă nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru aceste perioade necontributive, spune Simona Bucura Oprescu, se acordă un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, echivalent cu 25% din salariul mediu brut pe economie. Aceste puncte sunt acordate și pentru perioade în care, din motive obiective, nu s-a putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, cum ar fi serviciul militar, șomajul înainte de 2001, concediul medical etc.

Noutatea din legea pensiilor

Ministrul Muncii a mai menționat că noua lege a pensiilor introduce punctele de stabilitate, care se acordă pentru vechimea în muncă, pentru perioade mai lungi de 25 de ani. Acestea reprezintă o recompensă pentru muncă și stabilitatea în muncă, încurajând rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat. Astfel, pentru perioade de cotizare între 25 și 30 de ani se acordă 0,5 puncte pe an, pentru perioade între 30 și 35 de ani se acordă 0,75 puncte pe an, iar pentru perioade de cotizare mai lungi de 35 de ani se acordă un punct suplimentar.

„În România avem un echilibru mai bun în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari dar avem 5,7 milioane de salariaţi şi 6,7 milioane contracte de muncă. Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte ţări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piaţa muncii”, a mai spus oficialul.