Mecanismul propus de normele de aplicare a legii privind promovarea energiei regenerabile, norme supuse dezbaterii publice până pe 28 ianuarie, va funcţiona doar în cazul în care va exista interes din partea vreunui stat membru de a prelua surplusul de energie din surse regenerabile produs în România.
Legea 220/2008 impunea elaborarea prin hotărâre de guvern a cadrului de reglementare aferent cooperării României cu state membre UE şi ţări terţe în contextul realizării unor proiecte comune de producere a energiei din surse regenerabile, a modalităţii de luare în calcul la realizarea obiectivului naţional privind energia din surse regenerabile a rezultatelor respectivelor acorduri, precum şi a cadrului de reglementare privind preluarea certificatelor verzi în exces.
Ultimul aspect menţionat reprezintă de altfel un subiect care a fost larg dezbătut atât de investitori, cât şi de finanţatori, fiind unul dintre punctele de a cărui rezolvare depinde succesul schemei de promovare a energiei din surse regenerabile.
În piaţă există păreri divergente – pe de o parte se vehiculează că în 2015 – 2016 va exista un surplus de certificate verzi pe piaţă, în timp ce există şi opinii mai pesimiste potrivit cărora cotele nu vor fi îndeplinite.
Pentru situaţia în care vor exista totuşi certificate verzi în exces pe piaţă, s-au pus în discuţie mai multe versiuni cu privire la preluarea acestora şi garantarea cel puţin a preţului minim al certificatelor verzi – de exemplu achiziţionarea acestora de către stat sau de către Fondul de Mediu. Proiectul de hotărâre publicat pe 18 ianuarie propune un mecanism de preluare a certificatelor verzi în exces şi includerea acestora în transferurile statistice care vor fi organizate între statele membre UE.
Astfel, potrivit acestui proiect, Opcom va identifica surplusul de certificate verzi din piaţă aferente unui an calendaristic pe baza notificărilor producătorilor de energie din surse regenerabile.
Ministerul Economiei va identifica un alt stat membru dispus să preia cantitatea suplimentară de energie din surse regenerabile şi va încheia cu acesta un acord prin care se va stabili modul în care se va realiza transferul statistic de energie şi modul în care certificatele în exces din piaţă sunt achiziţionate de la producători la preţul mediu de tranzacţionare din piaţa naţională centralizată de certificate verzi în anul în care s-a realizat surplusul.
În cazul în care nici un stat membru nu se arată interesat de încheierea unui astfel de acord, certificatele verzi în exces vor fi reportate pentru anul următor când procedura se va relua.
Proiectul de hotărâre este supus dezbaterilor publice, orice persoană interesată având posibilitatea să trimită comentarii pe marginea acestuia Ministerului Economiei până la data de 28 ianuarie.
Ramona Volciuc-Ionescu, Avocat Senior Asociat, DLA Piper