Dacă avem un cont de Facebook, am observat, fără îndoială, că unii dintre prietenii noștri repostează un așa numit "comunicat" aparent legal, care-i scutește chipurile de termenii presupuși oneroși și își "declară" drepturile lor de proprietate intelectuală referitor la toate informațiile postate pe conturile lor de Facebook.

Există o singură problemă. Această postare este fără rost, nu produce niciun efect, în esență nu are niciun rezultat. Este o simplă scrisoare care are doar statutul de simplă postare.
Iată textul integral al unei astfel de scrisori:

„Pentru că Facebook a ales să folosească un soft care va permite furtul informațiilor mele personale, declar următoarele: în această zi, 30 noiembrie 2014, ca răspuns la noile linii directoare ale Facebook și ]n conformitate cu articolele L.111, 112 și 113 din Codul de proprietate intelectuală, declar că drepturile mele sunt atașate la toate date cu caracter personal, desene, picturi, fotografii, texte etc.publicate pe profilul meu de la ziua în care am mi-am deschis contul. Pentru utilizarea comercială a celor de mai sus este necesar acordul meu scris.

Prin aceasta scrisoare reamintesc Facebook că este strict interzis să dezvăluie, să copieze, să distribuie, să difuzeze sau să ia orice alte măsuri împotriva mea, pe baza acestui profil și/sau conținutul acestuia. Acțiunile menționate mai sus sunt valabile atât pentru angajați, studenți, agenti si/ sau alte categorii de personal, sub conducerea Facebook.

Profilul meu include informații private. Încălcarea confidențialității este pedepsită prin lege UCC 1 1-308 – 308 1 -103 și Statutul de la Roma. Facebook este acum o entitate de capital deschis. Cei care citesc acest text îl pot share-ui și posta pe wall-ul lor de Facebook. Acest lucru le va permite să se pună sub protecția drepturilor de autor. Dacă nu ați postat această declarație cel puțin o dată, se presupune că veţi permite tacit utilizarea unor elemente, cum ar fi fotografiile, precum și informațiile conținute în actualizarea profilului.”

Există mai mult de câteva motive pentru care acest mesaj ar putea părea foarte credibil, având în vedere că semnarea sau crearea unui cont de Facebook înseamnă că am fost de acord să respectăm termenele legale ale Declarației drepturilor și responsabilităților companiei.

În acest document, Facebook este de acord că utilizatorii își păstrează drepturile de autor pentru tot ce au postat pe Facebook, în timp ce respectă o "licență de utilizare și afișare a acelui conținut." Aşa încât, nu avem nevoie să reafirmăm în vreo formă drepturile de proprietate intelectuală, pentru că ele sunt deja confirmate în momentul în care ne-am făcut un cont de Facebook sau atunci când țara noastră a semnat Convenția de la Berna.

Este demn de remarcat faptul că dreptul de proprietate intelectuală nu este totuna cu exclusivitatea. În schimb, înțelegerea prin crearea contului acordă Facebook "non-exclusivitatea, transferabilitatea sub-licență fără drepturi de autor, licența de a utiliza în întreaga lume orice conținut IP pe care îl postăm pe sau în legătură cu Facebook. Aceasta înseamnă că, atâta timp cât o postare sau fotografie rămâne pe Facebook, compania are dreptul să le folosească în mod comercial, iar compania cu siguranta nu are nevoie de "consimțământul nostru scris." Părțile unui acord nu pot dicta ulterior proprii lor termeni, iar scrisoarea de mai sus pare dotată cu toate forța juridică și are siguranța aparentă în ideea că Facebook ne datorează un milion de dolari din publicitate, de exemplu. Cu toate acestea, este departe de a fi așa. Iar respectiva scrisoare nu este nici măcar construită în așa fel încât să justifice pretenția. Legea nu se aplică în acest fel.

Așa încât, atenție la postările de pe Facebook! Pentru că orice scriem, poate fi folosit împotriva noastră.

Avocatul Marius Pantea, de la societatea de avocatură de business "Cunescu, Balaciu & Asociații", declară că "utilizatorii de Facebook nu conștientizează că prin acceptarea termenilor și condițiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligații" și că "nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual".

"Dreptul la opinie nu este lipsit de consecințe în ceea ce privește platforma Facebook. Dacă opinia aduce prejudicii unor alte persoane, dacă este discriminatorie, dacă încalcă drepturile fundamentale reglementate de Constituția României, atunci orice utilizator este pasibil de proces", a declarat avocatul Marius Pantea, pentru GreatNews.ro.

Acesta încearcă să transmită că, prin termenii și condițiile sale de utilizare, Facebook își obligă utilizatorii să respecte drepturile de autor, dreptul la viață privată și intimitate, să nu folosească un limbaj neadecvat și să nu incite la discriminare rasială sau la violență.