Noutățile din noua Lege a Pensiilor. Ce trebuie să știe toți pensionarii din România

pensionari, pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Normele de aplicare a Legii Pensiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Ele sunt, așadar, oficiale. Acest lucru era necesar pentru ca legea să poată fi pusă în aplicare.

Normele de aplicare din noua Lege a Pensiilor, publicate în Monitorul Oficial

Una dintre cele mai esențiale măsuri pentru pensionari este ajustarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cu o creștere de 13,8%. Recent, Ministerul Muncii a propus aceste reguli de aplicare conform legii pensiilor. Vineri, pe data de 8 martie, acestea au fost oficializate prin publicarea în Monitorul Oficial.

În vederea punerii în aplicare a Legii pensiilor, adică Legea nr. 360/2023, era necesară și adoptarea unui set de norme de aplicare, pe care Guvernul le-a aprobat săptămâna trecută.

Aceste norme au fost incluse în Hotărârea de Guvern HG nr. 181/2024 și au fost recent publicate în Monitorul Oficial.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală.

Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu / SURSA FOTO: Arhiva companiei

Noutățile din noua Lege a Pensiilor

Noua Hotărâre de Guvern evidențiază mai multe aspecte cruciale, inclusiv modalitățile de valorificare a veniturilor brute și a stagiului de cotizare, precum și mecanismele pentru demonstrarea acestora în situația în care înregistrările la casele teritoriale de pensii sunt incomplete sau lipsesc.

De asemenea, HG 181/2024 cuprinde dispoziții referitoare la perioadele în care se încheie contractul de asigurare socială și la modul în care acestea influențează determinarea dreptului la pensie. Mai mult, hotărârea prevede posibilitatea transferului contractului de asigurare socială în caz de schimbare a domiciliului sau reședinței. Astfel, garantează continuitatea beneficiilor sociale ale individului în cauză.

Se face o distincție clară între perioadele contributive și cele necontributive, subliniind că ambele tipuri sunt luate în considerare în calculul prestațiilor de asigurări sociale, cu condiția ca persoana să fi fost asigurată în cadrul sistemului public și să aibă un stagiu de cotizare contributiv.

În plus, HG-ul reglementează modalitatea de majorare a stagiului minim de cotizare și a vârstei de pensionare, în funcție de speranța de viață din România.

Legea pensiilor prevede egalizarea vârstei standard de pensionare între bărbați și femei

Un aspect major de interes îl reprezintă procesul de egalizare a vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei. Acest lucru va fi realizat treptat până în anul 2035.

Egalizarea vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei la 65 de ani se va efectua în mod treptat până în anul 2035.

În plus, proiectul detaliază dreptul la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii.

Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează: cu 6 luni pentru primul copil, cu un an pentru doi copii. Această reducere poate ajunge până la 3 ani și 6 luni pentru 7 copii.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și pentru copiii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Este important de menționat că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi combinată cu nicio altă reducere prevăzută de această lege sau de alte acte normative.

Pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare, există posibilitatea pensionării anticipate, însă cu respectarea unor condiții strict definite.