Grupul farmaceutic elveţian Novartis va cumpăra de la Nestle 52% din acţiunile companiei americane Alcon, specializată în oftalmologie, pentru 28,1 miliarde de dolari, majorându-şi astfel participaţia la 77%.

Novartis vrea să cumpere şi restul de 23% din acţiuni de la acţionarii minoritari, pentru 11,2 miliarde de dolari.

Oferta înaintată acestora, de 2,8 acţiuni Novartis pentru fiecare titlu Alcon, respectiv 153 de dolari pe unitate, este însă inferioară preţului convenit cu Nestle, de 180 dolari pe unitate.

Novartis îşi diversifică afacerile

Novartis continuă astfel campania de diversificare a afacerilor de la segmentul de medicamente eliberate în baza prescripţiei medicale.

Compania a anunţat luni că a încheiat un acord prin care îşi va majora participaţia la Alcon la 77% prin achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinut de grupul Nestle, cel mai mare producător de alimente la nivel mondial.

Separat, Nestle a anunţat că va lansa un program de răscumpărare a acţiunilor în valoare de 10 miliarde franci elveţieni (9,64 miliarde de dolari) pe doi ani, după finalizarea actualului plan similar, de 25 miliarde de franci, care se va încheia în acest an.

Nestle ar putea achiziţiona Cadbury

Analiştii consideră că Nestle ar putea folosi o parte din banii obţinuţi din vânzarea Alcon pentru achiziţii, una dintre ţintele speculate pe piaţă fiind grupul britanic Cadbury, curtat deja de gigantul american Kraft Foods.

Novartis a cumpărat 25% din acţiunile Alcon de la Nestle în 2008, iar acordul încheiat atunci prevedea că grupul farmaceutic poate achiziţiona restul de 52% din titluri aflate în posesia Nestle în perioada ianuarie 2010 – iulie 2011.

Marile grupuri farmaceutice ale lumii fac eforturi pentru a-şi diversifica afacerile, pentru a-şi consolida portofoliile în aşteptarea celui mai mare val de expirări ale brevetelor de exclusivitate pentru medicamente.

SURSA: Mediafax