Novatek răscumpără TotalEnergies de la controversatul joint-venture din Rusia

Sursa: Dreamstime

Cel mai mare producător independent de gaze din Rusia, Novatek, a achiziționat participația de 49% deținută de TotalEnergies în societatea mixtă Terneftegaz, mărindu-și astfel participația totală la 100% și salvând gigantul francez de o nouă situație jenantă din cauza presupusei implicări în furnizarea de combustibil pentru avioane către armata rusă.

Deși a confirmat vineri tranzacția, Novatek nu a dezvăluit termenii acesteia și nici nu a precizat dacă va fi necesară o aprobare din partea autorităților ruse. Guvernul rus a declarat anterior că investitorii occidentali nu vor avea parte de o situație ușoară dacă vor decide să iasă din întreprinderile și filialele lor din țară.

Cele două companii au semnat acordul

„Închiderea tranzacției este așteptată în septembrie 2022, sub rezerva condițiilor obișnuite”, a precizat TotalEnergies.

TotalEnergies a declarat anterior că a trimis autorităților ruse o cerere de aprobare a tranzacției la 8 august și că aceasta a primit undă verde la 25 august.

„Ca urmare, la 26 august 2022, TotalEnergies și Novatek au semnat acordul final de vânzare-cumpărare a participației de 49% a TotalEnergies în Terneftegaz”, a precizat compania franceză.

Zăcământul de gaze și condensat de gaze Termokarstovoye, operat de Terneftegaz în regiunea Yamal-Nenets din Siberia de Vest, a produs la condensat la o rată de peste 15.000 de barili pe zi în 2021, potrivit Ministerului rus al Energiei.

Terneftegaz a raportat anul trecut o producție de gaze naturale și de gaze de by-pass de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi, adică puțin peste 3% din producția totală de gaze a Novatek pentru 2021.

Controverse după dezvăluirile presei franceze

TotalEnergies și Terneftegaz s-au confruntat cu un control public intens în Franța de când publicația Le Monde a afirmat că societatea este implicată în furnizarea de condensat pentru fabricarea de combustibil pentru avioane care ar fi putut fi folosit de militarii ruși în Ucraina, prin intermediul Terneftegaz.

Pe lângă avioanele de luptă și bombardierele rusești, combustibilul pentru avioane este folosit și de tancurile rusești T-80, produse în perioada sovietică.

Deși nu au fost folosite pe scară largă în timpul invaziei în Ucraina, aproximativ 3.000 de T-80 au rămas în depozite, iar unele dintre ele ar fi fost mobilizate pentru a înlocui tancurile care au fost distruse sau au devenit nefuncționale în timpul celor șase luni de conflict cu Ucraina.

„Le Monde a reușit să urmărească lanțul de aprovizionare de la câmpul de gaz Termokarstovoye până la două baze aeriene militare, Morozovskaya și Malchevo, fiecare dintre acestea găzduind o escadrilă de avioane de luptă multirol”, se arată în raportul ziarului.

Producția Novatek a scăzut cu 7% în iulie

TotalEnergies a precizat că tot gazul condensat produs de Terneftegaz, la care compania franceză majoritară continuă să dețină o participație de 19,4%, a fost furnizat către Novatek.

„TotalEnergies nu are informații despre vânzările independente ale Novatek pe piața rusă și nici control asupra acestora”, iar ulterior a precizat că, deși o parte din gazul condensat produs de Terneftegaz este într-adevăr transformat în combustibil pentru avioane, această producție este exportată în afara Rusiei.

Novatek a declarat în iulie că producția de petrol și gazul condensat al companiei a scăzut cu 7%, la aproximativ 232.000 de barili pe zi, în prima jumătate a acestui an, față de aceeași perioadă a anului 2021.

Deși Ministerul rus al Energiei a încetat să mai divulge cifrele privind producția de combustibil pentru avioane la începutul acestui an, pentru 2021, Novatek ar fi produs puțin peste 8,3 milioane de barili de combustibil pentru avioane la unitatea sa de rafinărie specializată din apropierea portului rusesc Ust-Luga din Marea Baltică, producția totală de combustibil pentru avioane din Rusia fiind raportată la 95,2 milioane de barili anul trecut.