Judecând după frecvența cu care se deschid noi și noi restaurante, ai putea să crezi că Bucureștiul nu duce deloc lipsă de oameni cu bani. Și, într-adevăr, mi se întâmplă mai rar în ultimul timp să calc pragul unui local nou și să nu remarc faptul că este plin. Uneori, chiar la ore sau în zile când te-ai putea gândi că lumea e mai degrabă acasă sau la serviciu. Nu dețin cifre despre tendința consumului în industria aceasta, dar sunt din ce în ce mai convins că bucureștenii iau tot mai des masa în oraș. Și asta îmi aduce aminte de o vorbă pe care-o mai spunea bunica din când în când: „suntem săraci, dar trăim bine!“.  
Ei bine, pentru cei care țin neapărat să trăiască bine am o nouă recomandare de făcut săptămâna aceasta. După ce ani de zile au ținut un restaurant de succes lângă Piața Gemeni, patronii fostului Aquarium au băgat mâna adânc în buzunar și au deschis un Novi Aquarium, mult mai mare și mai luxos decât primul, într-un cartier unde sunt probabil concentrați cei mai mulți bani din București. Specificul italienesc al vechiului restaurant a fost și el upgradat la mediteranean cu această ocazie, punând în mod vădit accentul pe mâncărurile cu fructe de mare, fără a neglija însă bucătăria italienească tradițională. Noul local s-a deschis în luna decembrie a anului trecut și, după cum arată, țintește clar unul dintre primele locuri din topul celor mai de fițe restaurante din Capitală. Mâncarea nu este atât de pretențioasă, însă prezentarea locului, serviciul extrem de prețios și profesionist îți spun clar că noul loc nu mai are nicio legătură cu filosofia ușor romantică a micului restaurant italienesc de la piața Gemeni. Iar prețurile destul de piperate nu fac decât să-mi confirme această teorie.
Spațiul de la Novi Aquarium este decorat „ca din reviste“, cu mobilier scump, mese mari cu spațiu generos între ele, accesorii care-ți fură privirea și, în general, cu o mare atenție la detalii (veselă, tacâmuri, fețe de masă imaculate, flori proaspete pe fiecare masă). Când l-am vizitat noi prima oară, într-o vineri seară, localul era plin și ospătarii nu mai pridideau cu servitul. Inițial, am crezut că lucrul ăsta se datorează programului artistic (un band destul de zgomotos a interpretat câteva „reprize“ lungi de evergreen-uri). Însă, apoi am aflat de la alți clienți ai restaurantului că, mai ales la ora cinei, localul, destul de spațios de altfel, este mai mereu plin.
Știută fiind clientela tradițională de la Aquarium se presupune că noul restaurant va scutura în special buzunarele oamenilor cu bani din fotbal. De altfel, se zvonește în oraș că printre acționari sau, în orice caz, măcar printre apropiații patronilor se numără foști sau actuali membri ai consiliului de administrație de la FC Dinamo (Cornel Dinu, Vasile Turcu, Victor Becali sau Cristi Borcea).

Ce-am încercat și ne-a plăcut
Lista de antipasti este scurtă și destul de previzibilă. Noi am ales o selecție de brânzeturi (Grana padano, gorgonsola, parmigiano stagionato, pecorino, assagio, gruyère) care ne-a costat 35 de lei și o porție de foie gras cu dulceață de ceapă roșie și roșii uscate (39 de lei).
La felul doi am luat o porție de calamari făcuți pe grătar cu salată (52 de lei) și un risotto cu miel (69 de lei), destul de simplu gătit și totuși cu un gust absolut special. Pe acesta din urmă vi-l recomand călduros.
La desert, noi am gustat tortul de ciocolată (27 de lei), dar toate variantele din meniu aveau niște descrieri absolut seducătoare.
Au o listă de băuturi impresionantă, dar, bineînțeles, cu vinuri pe măsura pretențiilor localului. Adică scumpe și foarte scumpe.
Legendă

Mâncare: 5 puncte din 5
Serviciu: 5 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Adresa: Calea Floreasca 111-113
Tel: 031.405.05.97, 0722.606.400
www.noviaquarium.ro