Premierul a spus marți, 22 noiembrie, că momentan nu a fost luată o decizie cu privire la creșterea salariului minim. În schimb, acest subiect urmează să fie analizat joi în Consiliul Tripartit, spune Nicolae Ciucă.
Nu a fost luată o decizie cu privire la creșterea salariului minim. Nicolae Ciucă: Vom avea încă o întâlnire
Premierul a spus la sediul central al PNL că nu a fost luată o decizie cu privire la creșterea salariului minim, deoarece acest subiect trebuie discutat în cadrul Consiliului Tripartit. Ultima întâlnire cu sindicatele și patronatele pe acest subiect a avut loc săptămâna trecută.
„Nu am luat aseară (n. red. luni) o decizie, pentru că ea trebuie discutată şi este, pe bună dreptate, analizată în cadrul Consiliului Tripartit şi apoi vom lua o decizie. Vom avea încă o întâlnire în cadrul Consiliului Tripartit joi, ca atare, până joi, neluându-se nicio decizie nu mă hazardez să comunic pe acest subiect”, a declarat Nicoale Ciucă.
De la 1 ianuarie 2023 se anunță creșteri salariale importante
În altă ordine de idei, Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru salariul minim brut pe țară garantat în plată. Marius Budăi a precizat că salariul minim în România este o hotărâre de Guvern care de câteva zile este postată în transparență publică pe site-ul Ministerului Muncii și care prevede o majorare a salariului minim până la nivelul de 3000 de lei.
„De la 1 ianuarie, discutăm despre această măsură de vreo 2-3 luni de zile, am discutat în comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar și în consiliul național tripartit. Am mai avut vineri încă o discuție cu mediul de afaceri atât pe legea dialogului social, cât și pe majorarea salariului minim”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.
Acesta a explicat că marți, în ședința de Guvern, va exista o discuție cu tot cabinetul pe acest subiect. Așa cum a explicat Marius Budăi, va mai exista o dezbatere și în Comitet economic social.
„După care își urmează cursul, pentru că după postarea pe transparența publică mai avem un test IMM de parcurs, mai avem o discuție în Comitet economic social. Sunt pași de urmat, procedurali, astfel încât de la întâi vigoare să intre de la 1 ianuarie să intre în vigoare”, a mai spus Marius Budăi.
Amintim că un număr de circa 856.830 de salariați beneficiază în momentul de față, în România, de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei. Această cifră reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariați activi, respectiv 5.265.252.