„Guvernul Orban susține că în 108 localități, din 28 de județe, se înregistrează o rată de incidență de 0,5 cazuri (de COVID-19 – n.red.) la 1.000 de locuitori, prag de la care se impun restricții. Cele 108 localități reprezintă doar 3,3% din totalul celor 3.228 de UAT-uri pe care le are România.
După această logică, n-ar trebui prelungită starea de alertă la nivel național, ci ar trebui declanșată stare de alertă locală, lucru care este la îndemâna autorităților locale”, a transmis Lucian Romașcanu, la sediul PSD.
Dacă numărul de infectări va crește, starea de alertă ar putea fi prelungită
În contextul pandemiei de coronavirus și al numărului alarmant de noi cazuri, Ludovic Orban a subliniat că nu exclude posibilitatea prelungirii stării de alertă, dacă numărul de infectări va fi în continuare unul „semnificativ”. Totuși, premierul a adăugat că va fi posibil să nu prelungească starea de alertă doar dacă cetăţenii vor respecta regulile.
„Eu cred că soluţia este ca românii să respecte regulile în condiţiile date. Nu îmi doresc să mai impunem nicio restricţie. Dorinţa mea este ca viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură.
Lucrul acesta va fi posibil doar dacă, în condiţiile unei vieţi cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur”, a transmis Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă, la Suceava, unde a participat la prezentarea proiectului centurii municipiului Suceava.