Valeria Herdea, președintele CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), a declarat că instituția nu are fonduri destule pentru întreg anul, ci doar pentru primele 9 luni.
CNAS nu are fonduri pentru tot anul
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are fonduri doar pentru primele nouă luni ale anului, nefiind acoperit ultimul trimestru, a afirmat, luni, preşedintele CNAS, Valeria Herdea, la o dezbatere organizată de Profit.ro.
„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat Herdea.
Ea a anunţat că este în curs de demarare un proiect interinstituţional între Ministerul de Finanţe, Colegiul Medicilor din România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La acesta este invitat şi Ministerul Sănătăţii să participe, astfel încât echipe mixte să verifice eficienţa activităţii furnizorilor de servicii medicale.
România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical
Preşedintele CNAS a atras atenţia, totodată, că România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical. Asta, în condiţiile în care, în prezent, jumătate dintre cei care lucrează în Sănătate fac parte dintr-o generaţie care în 4 – 6 ani va ieşi la pensie. Herdea a explicat că aproximativ jumătate din numărul actual de profesioniști medicali educați în țară sunt susceptibili să rămână în activitate după vârsta de pensionare.
O vor face fie continuând să lucreze pentru a forma pe alții, fie prin modificarea politicilor referitoare la resursele umane din domeniul medical. Alternativ, a sugerat că se poate întreprinde ceva pentru a îmbunătăți rețeaua de îngrijiri medicale, astfel încât să poată face față mai bine cerințelor.
„Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (…) 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale”, a explicat Herdea.
În opinia sa, „degeaba” cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă. Valeria Herdea a subliniat că este necesar să se facă reformă pentru a da sens creșterii salariilor. Ea a explicat că lipsa curajului de a discuta despre contractul asigurat-asigurator este un obstacol în calea reformei. Potrivit ei, discutarea acestui contract înseamnă să fie înțeleasă de către fiecare persoană că are drepturi atunci când este asigurat și că instituția pe care o conduce oferă mijloace pentru a proteja sănătatea prin colaborarea activă cu medicii, indiferent de segmentul în care se încadrează.
Valeria Herdea a menționat că trebuie să fim conștienți că există atât drepturi, cât și obligații. Iar una dintre aceste obligații ar fi programarea simplă la medicul de familie în luna de naștere a fiecărui individ. De asemenea, a subliniat importanța existenței unor obligații pentru pacient.