Având în vedere că pe parcursul celor 40 de zile, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc.

În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România. Cele 39 de produse ce au făcut obiectul studiului provin de la următorii producători și distribuitori.

Procentajul de legume din compoziția pateului de post

Informațiile care au reieșit în urma studiului pe produsele tip pasta vegetală, pot fi regăsite în cele ce urmează:

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

Broccoli 33% din compoziție
Boabe de soia 32 % din compoziție
Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție
Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
Semințe de in 2.5% din compoziție
Ceapă verde 2% din compoziție

Ce aditivi alimentari conține

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:

58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Află AICI explicația aditivilor alimetari regasiti in pateul de post.

Valorea energetică din pateul de post

Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
Cantitatea de grăsimi din pateul de post:

Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
Cantitatea acizilor grasi saturați din pateul de post:

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.
Cantitatea de glucide din pateul de post:

Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
Procentajul produselor tip pate de post:

46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea proteinelor din pateul de post:

92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.

Aplicația InfocCons este disponibilă atât pentru IOS, cât și pentru ANDROID și Huawei, AICI.

Sorin Mierlea„În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, și de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză! Ia atitudine! Fii informat!”