Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis că furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume.

Cei care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume

„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul postat pe site-ul ANSVSA

Cei care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2 – 23 martie, urmând să primească contravaloarea lor.

Ce este acrilamida și de ce reprezintă un motiv de îngrijorare în chipsurile de cartofi și în boabele de cafea?

Nivelurile de acrilamidă din cafea pot varia foarte mult în funcție de factori precum timpul și temperatura de prăjire, tipul de boabe de cafea și metoda de preparare.

Deși nivelurile de acrilamidă din cafea sunt mai scăzute decât cele din chipsurile de cartofi, ele pot contribui totuși la expunerea generală prin alimentație, notează marketscreener.com

La fel ca și chipsurile de cartofi, cafeaua a fost clasificată ca fiind cancerigenă din grupa 2A de către IARC, pe baza studiilor pe animale care au arătat o posibilă legătură cu cancerul.

Cu toate acestea, este important de menționat că dovezile privind carcinogenitatea acrilamidei la om sunt încă limitate și neconcludente. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură

Organizația Națiunilor Unite (FAO) afirmă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin potențialele efecte ale acrilamidei din alimente asupra sănătății.

Ce se poate face pentru a reduce acrilamida din alimente?

Reducerea acrilamidei din alimente este o problemă complexă care necesită o abordare cu mai multe fațete care implică diferite părți interesate, inclusiv producătorii de alimente, autoritățile de reglementare și consumatorii.

Potrivit sursei menționate, acestea sunt câteva strategii care pot fi utilizate pentru a reduce acrilamida din alimente:

  • Folosiți metode alternative de gătit: metodele de gătit precum fierberea, gătitul la aburi și fierberea la microunde sunt mai puțin susceptibile de a forma acrilamidă decât metodele de gătit la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și prăjirea. Prin urmare, utilizarea acestor metode alternative de gătit poate contribui la reducerea nivelului de acrilamidă din alimente.
  • Modificați condițiile de gătit: Modificarea condițiilor de gătire, cum ar fi reducerea timpului și a temperaturii de gătire, poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de acrilamidă din alimente. De exemplu, reducerea timpului de prăjire sau utilizarea unor temperaturi de gătire mai scăzute poate contribui la reducerea formării acrilamidei în chipsurile de cartofi.
  • Folosiți ingrediente diferite: Utilizarea ingredientelor cu un conținut scăzut de zaharuri reducătoare, cum ar fi cartoful dulce, poate ajuta la reducerea formării acrilamidei în alimente. În plus, utilizarea uleiurilor care sunt mai puțin susceptibile la oxidare, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui cu conținut ridicat de oleic, poate ajuta, de asemenea, la reducerea formării acrilamidei în alimentele prăjite.