Peste 250 de boli sunt transmise prin alimente, majoritatea fiind cauzate de viruși
Peste 250 de boli sunt transmise prin alimente, majoritatea fiind cauzate de viruși, bacterii sau paraziți. Aceste afecțiuni sunt, de obicei, rezolvate rapid de sistemul nostru imunitar. În anumite cazuri, toxiinfecțiile alimentare pot fi grave, punând viața în pericol.
CDC explică că orice aliment poate găzdui germeni care cauzează boli, dar „alimentele crude de origine animală sunt cele mai susceptibile de a fi contaminate, în special carnea și carnea de pasăre crudă sau insuficient gătită, ouăle crude sau puțin fierte, laptele nepasteurizat (crud) și crustaceele, potrivit Healthdigest.
Contaminarea se poate produce în timpul procesării sau în bucătărie
”Fructele și legumele, în special când sunt consumate negătite, pot cauza toxiinfecții alimentare. Contaminarea se poate produce în timpul procesării sau în bucătărie. Oamenii se pot îmbolnăvi din cauza contaminării încrucișate, a gătirii insuficiente și a depozitării necorespunzătoare.
Deși nu trebuie să evitați aceste alimente, ar fi bine să fiți atenți la modul în care sunt transportate, pregătite și depozitate, mai ales dacă sunteți vulnerabili din cauza vârstei sau a unui sistem imunitar slăbit.
Acestea sunt alimentele care pot cauza frecvent toxiinfecții alimentare:
Salata verde, spanacul și varza, dacă sunt consumate crude
Salata verde, spanacul și varza sunt bogate în micronutrienți, dar, de asemenea, sunt un vector major pentru numeroase boli care se transmit prin alimente. Potrivit CDC, legumele cu frunze verzi cauzează un procent mare de cazuri de toxiinfecții alimentare în Statele Unite. Și asta pentru că ele sunt consumate frecvent în stare crudă.
E. coli, norovirusul, Salmonella, Listeria și Cyclospora
Deși spălarea lor este o idee bună, acest proces nu îndepărtează neapărat toți agenții patogeni care cauzează boli. Germenii care se găesesc în aceste legume includ E. coli, norovirusul, Salmonella, Listeria și Cyclospora.
Simptomele toxiinfecției alimentare variază în funcție de germenul care cauzează afecțiunea, dar cele mai frecvente sunt crampele abdominale, greață/vărsături și diareea.
Ouăle crude sau insuficient fierte
Ouăle crude sau care nu sunt suficient fierte ne pot expune riscului unor boli grave transmise prin alimente. Potrivit Livescience, aproximativ 1 din 10.000-20.000 de ouă sunt contaminate cu Salmonella. Dacă ovarele unei găini sunt infectate cu Salmonella, bacteriile pot intra în ou, pe măsură ce se formează. Deși există peste 2.500 de tipuri de Salmonella, cel puțin o sută provoacă boli la oameni. Simptomele infecției cu Salmonella includ febră, diaree și crampe stomacale.
Carnea de pui gătită necorespunzător
Majoritatea oamenilor știe că puiul insuficient gătit poate conține Salmonella. Dar există o altă bacterie care care poate provoca toxiinfecții alimentare. Conform CDC, campilobacterioza este un tip de intoxicație alimentară cauzată de infecția cu bacterii Campylobacter. Cele mai frecvente cazuri apar vara.
Multe animale au Campylobacter în intestine, ficat sau alte organe. Carnea se poate contamina cu bacterii în timpul procesului de sacrificare. Campylobacter este frecvent în carnea crudă. De exemplu, un sfert din carnea crudă de pui din magazinele alimentare conține bacterii. De asemenea, Campylobacter poate ajunge și în laptele nepasteurizat sau în fructe și legume proaspete care au intrat în contact cu solul sau apa contaminate.