Asociația Brokerilor Imobiliari (A.B.I.) dorește să atragă atenția și să informeze piața largă a consumatorilor de servicii imobiliare în legatură cu sistemul legal de comisionare practicat de agenții imobiliari.

Taxa de vizionare – nu doar neprofesionistă, ci și ilegală
”Ai cumpărat sau închiriat o locuință, numai după perfectarea contractului plătești comision agentului imobiliar cu care ai colaborat.” Este regula de ”aur” pe care orice potențial client ar trebui să o cunoască. Recent, pe piața intermedierilor imobiliare, a apărut o practică ilegală, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie să o accepte: taxa de vizionare pretinsă de agentul imobiliar pentru locuințele prezentate clientului.

Pe lângă faptul că dovedește lipsa de profesionalism, această deprindere încalcă și legislația în vigoare. În România, O.U.G. 174/ 2008 modifică O.G. nr. 21/1992 cu privire la protecția consumatorului și specifică în mod clar, complet și concret obligațiile agentului imobiliar față de consumator.

Una dintre aceste obligații este referitoare la comisionul care se plătește ”numai la încheierea tranzacției”, conform art. II, punctul 9 din O.U.G. 174/ 2008. Astfel că orice sumă pretinsă înainte de semnarea contractului de închiriere sau de vânzare-cumpărare este în afara legii.

”Ca asociație a brokerilor imobiliari, urmărim în primul rând profesionalizarea agenților. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practică această meserie cu acte în regulă nu doar că trebuie să se delimiteze de astfel de practici, ci și să le condamne și să tragă semnale de alarmă în piață”, declară Dragoș Vîlceanu, președinte ABI.

Aceeași ordonanță stipulează și ce trebuie să conțină contractele recunoscute de lege, încheiate între agentul imobiliar și client. Asociația Brokerilor Imobiliari pune la dispoziția membrilor săi contracte standardizate. Acest tip de contracte este avizat de Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor (A.N.P.C.) și respectă prevederile legale privind protecția consumatorului. Contractele standardizate reprezintă instrumentul care conferă siguranță și protecție atât pentru broker, cât și pentru client, fiind singurele pe care clienții ar trebui să le semneze.

"Contrar tuturor speculațiilor, domeniul imobiliar beneficiază de o legislaţie riguroasă şi punctuală, în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, cât și cu privire la profesia de Agent / Broker imobiliar. Normele în vigoare reglementează conţinutul contractelor de intermediere, drepturile şi obligaţiile atât ale brokerului imobiliar, cât şi ale consumatorului, precum şi cazurile stricte în care se poate solicita plata comisionului. Astfel, în opinia mea, clientul nu datorează plata niciunei sume de bani pentru o simplă vizionare a unui imobil, această taxă fiind ilegală”, declară Remus Diaconescu, notar public și lector de legislație la Școala de Brokeri Imobiliari.