de virusi sunt programatori mediocri.
29 august 2003. Minnesota, USA. Agentii FBI aresteaza un tanar de 18 ani suspectat pentru raspandirea variantei B a virusului informatic MSBlast. Virusul atacase site-ul Microsoft si continea mesaje jignitoare la adresa lui Bill Gates – „taticul” sistemului de operare Windows. Varianta creata de tanarul american a infectat cel putin 7.000 de computere.
3 septembrie 2003. Iasi, Romania. Fortele de Politie il retin pe Ciobanu Dan-Dumitru, in varsta de 25 de ani, suspectat de raspandirea versiunii F (si cea mai recenta) a aceluiasi virus MSBlast. Aceasta varianta a virusului viza site-ul Facultatii de Hidrotehnica a Universitatii Gheorghe Asachi din Iasi si continea mesaje defaimatoare la adresa facultatii respective si a profesorilor sai. Se pare ca, deocamdata, a fost infectata doar reteaua facultatii.
Aceasta succesiune de evenimente le-a dat apa la moara celor care „se mandresc” cu priceperea hackerilor romani. Inca un prilej sa creada ca macar in materie de informatica suntem la fel de tari ca americanii. In realitate, atat tanarul din Iasi, cat si cel din Minnesota au niste cunostinte sumare de programare. Ambii nu au facut altceva decat sa plagieze varianta originala a MSBlast, virusul care exploateaza o bresa de securitate a sistemului de operare Windows. Mai exact, cei doi au gasit pe Internet codul sursa al virusului si au facut o simpla modificare a mesajelor continute si a site-ului (serverului) atacat.
Creatorii de virusi cu adevarat priceputi, de fapt cei care creeaza prima varianta a programului malitios, sunt extrem de putini. De cele mai multe ori, acestia raman neidentificati, pentru ca stiu sa-si stearga urmele. „Doar 0,5% din programatorii buni sunt in stare sa creeze un virus puternic”, spune Patrik Vicol, analist virusi la Softwin, producatorul de soft antivirus BitDefender, care a ajutat Politia Romana la identificarea hacker-ului iesean.
Majoritatea covarsitoare a creatorilor de virusi care cad in mainile Politiei sunt teribilistii. Acestia sunt, in general, tineri cu cunostinte de programare modeste. Din dorinta de a se face remarcati cu orice pret in grupul lor de „initiati”, nu sterg toate urmele atacului lor. De aceea sunt si prinsi destul de usor.
De exemplu, romanul in jurul caruia s-a facut mult tam-tam este un fost student al Facultatii de Hidrotehnica Iasi, pentru el anii petrecuti la studii au fost mai degraba pierdere de vreme. In timpul facultatii, a lucrat pe un santier, ulterior a fost agent comercial, iar in momentul arestarii se pare ca era angajat la un studio foto. Imposibilitatea de a folosi cele invatate a generat, probabil, ura fata de profesori si facultate. „Nu datzi la fuckultatea de Hidrotehnica!!! Pierdetzi timpul degeaba…” – asa suna un fragment din mesajul raspandit de virus.
Crearea unui virus a fost pentru Ciobanu Dan-Dumitru modalitatea perfecta de a iesi din anonimat. „Crearea unui virus este un prilej de afirmare”, spune Catalin tiucra Popa, inginer de suport tehnic la GeCAD. „Asa incearca sa iasa in fata programatorii mediocri, care nu sunt suficient de priceputi sa participe la crearea unui produs”, adauga Popa.
Faptul ca a tinut cu tot dinadinsul sa se afle (e adevarat, doar de catre cunoscatori) cine este creatorul virusului i-a fost „fatal” tanarului iesean. Cei de la BitDefender au vazut ca porecla folosita de Ciobanu pe forumurile de pe Internet – „enbiei”- coincide cu numele fisierul instalat de virus pe calculatoarele infestate. „Enbiei”, pentru ca autorul roman este destul de inalt, asemenea sportivilor din Liga Profesionista de Basket din Statele Unite.
Dorinta de afirmare prin crearea de virusi nu este obligatoriu un lucru rau. Exista o categorie de pasionati de programare care creeaza „virusi educationali” folositi ca material didactic de producatorii de antivirusi. Practic, un creator de virus este de condamnat doar in momentul in care lanseaza virusul pe Net.

SoBig si MSBlast – virusii momentului
In ultima luna, doi virusi au exasperat utilizatorii de Internet. Desi multi ii confunda, SoBig si MSBlast au mijloace de propagare total diferite.
– SoBig, aparut la inceputul anului, se raspandeste prin e-mail si poate fi recunoscut dupa
subiectul mesajului. De exemplu: Re: Details, Re: Approved,
Re: Thank you!.
– MSBlast se raspandeste
exploatand o bresa de securitate a Windows. O data instalat
pe calculatorul victima, scaneaza pe Internet dupa alte posibile
victime.