Utilitatea cecurilor de calatorie este cunoscuta de toata lumea. De curind, acestea au devenit pentru rominii care doresc sa calatoreasca i strainatate nu doar utile, ci indispensabile. Citeva ambasade ale unor state din zona Schengen au introdus o regula obligatorie pentru obtinerea vizelor. Pentru a face dovada ca detine resursele necesare pentru itretinere i timpul calatoriei, solicitantul vizei este obligat sa prezinte o data cu dosarul si cecuri de calatorie de o anumita valoare totala. Acestea trebuie, obligatoriu, sa fie i valuta tarii respective (de exemplu, franci francezi). Masura este absolut stupida deoarece, dupa obtinerea vizei, cecurile pot fi rascumparate la majoritatea bancilor din tara, iainte de a pleca efectiv i calatorie.
Dar, lasind la o parte istetimea diplomatilor straini, omul trebuie sa-si cumpere cecuri. Acestea se vind i Rominia la majoritatea bancilor comerciale mari, comisioanele percepute i momentul vinzarii situindu-se i jurul valorii de 1%. Rascumpararea se poate face i tara, tot la banci sau la hoteluri, case de schimb ori restaurante. Reteaua de acceptatori este destul de mica i tara, dar nu are nici un rost ca acestea sa fie rascumparate tot i Rominia. in strainatate lucrurile se schimba.
Cecurile beneficiaza de o acceptabilitate apropiata de cea a cardurilor si a numerarului. Pot fi utilizate direct pentru cumparaturi la magazine, benzinarii etc. La rascumpararea lor se mai percepe un comision care, la bancile rominesti, variaza itre 1 si 1,5 %. Cecurile de calatorie arata la fel ca niste bancnote. Sunt emise i valute diferite si au valori diferite. De asemenea, beneficiaza de elemente speciale de siguranta, la fel ca si bancnotele propriu-zise.
Utilizarea cecurilor de calatorie nu trebuie privita exclusiv ca o pedeapsa. Acestea ofera multe avantaje pentru cele doua trei procente din valoarea lor cheltuite de titular. Principalul beneficiu este siguranta. Desi seamana foarte mult cu niste bancnote obisnuite, cecurile de calatorie sunt personalizate si nu pot fi utilizate decit de catre proprietarul lor. in momentul i care acestea sunt achizitionate de la banca, cumparatorul trebuie sa semneze itr-un spatiu special destinat, i prezenta functionarului de la ghiseu. Pe cec mai exista un al doilea spatiu pentru semnatura, unde proprietarul trebuie sa semneze, i momentul i care foloseste cecul pentru cumparaturi sau il transforma i numerar. L
Nu doar Isarescu semneaza pe bancnote
1 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 martie 2001, 14:00
Utilitatea cecurilor de calatorie este cunoscuta de toata lumea. De curind, acestea au devenit pentru rominii care doresc sa calatoreasca i strainatate nu doar utile, ci indispensabile. Citeva ambasade ale unor state din zona Schengen au introdus o regula obligatorie pentru obtinerea vizelor. Pentru a face dovada ca detine resursele necesare pentru itretinere i timpul calatoriei, solicitantul vizei este obligat sa prezinte o data cu dosarul si cecuri de calatorie de o anumita valoare totala. Ace
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Birourile de lux sunt mine de aur
- Evenimentul zilei se pregateste de relansare
- Micul compromis al lui Manuel Gomez
- Allianz L?iriac are o sosie
- Zepter a implinit 15 ani
- Abuzurile fiscului au timpul de partea lor
- Vacaroiu si-a ajutat loctiitorul
- Federatia patronala din ICM implineste 10 ani
- Barbatii trebuie sa ivete pentru a se putea vinde mai bine
- Firma de brokeraj trebuie verificata temeinic