Nu dormiți bine? Iată de ce trebuie să țineți cont de-acum înainte

dormit somn

SURSA FOTO: Dreamstime

Nu dormiți bine? Iată de ce trebuie să țineți cont de-acum înainte, conform experților în somn. Nu reușiți să aveți un somn odihnitor și vă simțiți în fiecare dimineață obosit? Pe lângă stilul de viață, de vină pot fi mai mulți factori. Inclusiv modul în care este așezat patul în cameră.

Alegerea unei saltele de calitate este cel mai bun mod de a începe regândirea camerei în care dormim, spun experții, care sugerează că, deși nu am fi bănuit, poziția în care se află patul poate avea un impact semnificativ asupra tiparelor.

Direcția în care este așezat patul ar putea să ne dea peste cap somnul

Somnul se află în fruntea listei cu lucruri pe care oamenii trebuie să le facă în mod obligatoriu pentru a avea o sănătate de fier. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți se confruntă cu insomnia și cu perturbări ale somnului, care, în timp, pot eroda sănătatea. Sfaturile pentru cei care nu pot dormi bine variază, de la o baie fierbinte făcută seara, înainte de culcare, până la ceaiul calmant și renunțarea la telefon și alte dispozitive. Unii experți susțin că direcția în care este așezat patul ar putea să ne dea peste cap somnul.

De altfel, în ultimii ani au existat o serie de cerecetări privind direcția „corectă” a patului, care, desigur, este determinată de preferințele individuale și de unii factori de mediu. Există însă câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba de aspectul dormitorului și de locul în care este poziționat patul. Iată ce spun experții, conform Livingetc.

Unde ar trebui așezat patul pentru a dormi neîntors

Experții în somn au ajuns la concluzia că, pentru a dormi mai bine, patul ar trebui să fie orientat spre sud. „Cea mai mai bună poziționare a patului, pentru a avea un somn odihnitor, este amplasare sa spre sud”, spune Carlie Gasia, un antrenor certificat în știința somnului la Sleepopolis „Astfel vei dormi cu capul spre sud și cu picioarele spre nord. Este poziția care asigură o calitate mai bună a somnului”, adaugă el. „Unele cercetări arată că dormitul cu fața spre sud scade tensiunea arterială și aduce un somn mai lung,
neperturbat.

Această poziție se aliniază cu câmpul electromagnetic al Pământului

”Această poziție se aliniază cu câmpul electromagnetic al Pământului, un lucru benefic pentru o calitate mai bună a somnului”, explică el. „A dormi cu capul spre nord poate fi una dintre cele mai proaste poziții când dormim”, spune Carlie. „Creează tensiune, care poate provoca dureri de cap și alte probleme de sănătate. De asemenea, poate face mai dificilă intrarea în somnul REM”, susține acesta.

În ce poziție ar trebui să stea capul când dormim

Numărul de perne pe care punem capul și calitatea saltelei sunt factori, care, la rândul lor, contribuie la calitatea somnului. În ce direcție ar trebui să stea capul când dormim? ”În general, poziția capului va depinde de mulți factori – pozițiile preferate de somn, anumite probleme medicale, dacă dormi singur sau lângă cineva”, spune Lisa Artis, expertă la The Sleep Charity.

„Cel mai important este să beneficiezi de un sprijin cât mai bun. Capul cântărește 4,5-5,5 kilograme, iar gâtul are șapte dintre cele 33 de vertebre ale coloanei vertebrale. Durerile de gât, gâtul înțepenit și chiar durerile de cap persistente ar putea fi rezultatul unui suport slab al pernei în timp ce dormi”, explică Artis.

„O pernă bună ar trebui să-ți țină capul în aliniamentul corect, adică în aceeași relație cu umerii și coloana vertebrală ca și cum ai fi în picioare”, spune Lisa. „O pernă prea moale va permite capului să stea mai jos, făcând gâtul să stea curbat. O pernă prea tare va afecta, de asemenea, poziția gâtului”, explică ea. Ca și în cazul achiziționării unui pat nou, ar trebui să încercați diferite tipuri de perne înainte de a lua decizia finală. Ar trebui să încercați perna (sau pernele) pe un pat unde să vă puteți întinde pe o parte și să verificați dacă gâtul și partea superioară a spatelui sunt poziționate în linie dreaptă.