În timp ce autoritățile sunt preocupate de coronavirus, o boală face ravagii pe întreg teritoriul României. Din cauza acesteia, oamenii mor săptămânal.
Despre ce boală este vorba
Institutul pentru Sănătate Publică a transmis date potrivit cărora gripa românească face ravagii. Deja au murit 10 persoane într-o singură săptămână.
Numărul de decese a ajuns la 45 a anunţat, luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Cine a fost ultima victimă
Ultima persoană care a decedat de gripă este un bărbat de 55 de ani din judeţul Cluj, confirmat cu virus gripal tip A în curs de subtipare.
Bărbatul avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal.
Cum te poți păzi de gripă
Cel mai eficinte sunt cele care conţin 60% alcool. Nu este nevoie să exagerăm cu folosirea lor, ci doar să le utilizăm de două ori pe zi, după ce utilizăm transportul în comun, atunci când am ajuns acasă sau înainte de masă. O altă soluţie de a nu lua germeni este de a apăsa butonul de evacuare a toaletei cu propsopul de hârtie. Acest loc este unul dintre cele mai contaminate suprafeţe dintr-o toaletă. Utilizarea aceluiaşi prosop pentru a deschide uşa toaletei
Pneumonia însă este o complicaţie a gripei. Tusea persistentă, febra înaltă, respiraţia scurtă trebuie să ne trimită imediat la medic. Atât gripa cât şi viroza pot duce la infecţii ale sinusurilor. Cel mai evident semn sunt secreţiile nazale modificate, de culoare galben sau verde. Durerile de cap devin mai puternice la fiecare mişcare, la fiecare efort, cât de mic. Ambele afecţiuni sunt produse de virusuri, astfel că se tratează cu antivirale. Doar dacă apar suprainfecţiile bacteriene este nevoie şi de antibiotic.
O idee mai puţin bună este folosirea uscătorului pentru mâini, Aceasta pentru că studiile au arătat că maşinăria nu este doar zgomotoasă, dar şi împrăştie germenii de 1.300 mai repede decât prosopul de hârtie. Un alt gest simplu – acela de a nu ne atinge faţa – este de natură să ne protejeze de infecţie. Virusurile pătrund în corp prin mucoasele de la nas, ochi şi gură. Studiile făcute au arîtat că un adult îşi atinge faţa, în medie, de 16 ori pe oră.