În cursul lunii iulie, economia americană a avut parte de o creștere a numărului de locuri de muncă, acesta fiind peste așteptări. Datele oficiale arată că rata șomajului a scăzut și ea, în timp ce rata de participare la forța de muncă a înregistrat tot o scădere.
Sute de mii de locuri de muncă au apărut în luna iulie în SUA. Numărul este peste așteptări
Economia americană a adăugat 528.000 de locuri de muncă în iulie, recuperând numărul de salarii pierdute în urma pandemiei.
Rata șomajului a scăzut, de asemenea, la 3,5%, un minim al unei jumătăți de secol înregistrat tot înainte de pandemie, la începutul anului 2020, a anunțat vineri Departamentul Muncii. Accelerația urmează unei prime jumătăți de an în care salariile au crescut mai rapid decât în orice altă perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial, când economia a început să se contracte.
Rata de participare la forța de muncă – sau ponderea adulților care lucrează sau caută un loc de muncă – a scăzut la 62,1% în iulie, de la 62,2% în luna precedentă. Câștigurile medii pe oră au crescut cu 5,2% în iulie față de anul precedent, o ușoară accelerare față de luna precedentă.
Acțiunile americane au scăzut la deschidere după raportul potrivit căruia economia a adăugat mult mai multe locuri de muncă decât se aștepta.
Creșterile de locuri de muncă au fost răspândite luna trecută
Angajatorii din sectorul de agrement și ospitalitate au creat locuri de muncă într-un ritm susținut, în timp ce restaurantele și barurile au continuat să se redreseze. Salariile au crescut, de asemenea, în domeniul asistenței medicale și al serviciilor profesionale și de afaceri, care include multe locuri de muncă pentru gulere albe.
Industriile vulnerabile la creșterile de dobândă ale Rezervei Federale au avut, de asemenea, rezultate bune în iulie. Firmele de construcții, producătorii și companiile financiare au adăugat toate la salarii.
Întreprinderile au continuat să facă angajări în ciuda a două trimestre consecutive de contracție economică, a reducerii cheltuielilor de consum și a creșterii riscului de recesiune. De asemenea, ocuparea globală a forței de muncă a revenit aproape la nivelurile de dinaintea pandemiei. Dar cererea de lucrători în unele sectoare se răcește, pe măsură ce economia se îndepărtează de expansiunea fierbinte care a urmat eliminării restricțiilor legate de Covid-19 asupra activității de afaceri.
Însă unele companii, cum ar fi Walmart Inc. și Robinhood Markets Inc. reduc personalul, dar în general disponibilizările cresc lent, potrivit cererilor săptămânale de șomaj.
„Companiile obișnuiau să ajungă la concedieri ca primă opțiune”, a declarat Greg Daco, economist șef al firmei de consultanță EY-Parthenon. „Acum vedem o angajare mai lentă ca opțiune numărul unu, urmată de înghețarea angajărilor țintite, urmată de concedieri țintite, urmate de concedieri mai ample.”
Numărul locurilor de muncă, mult peste numărul șomerilor
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite a rămas ridicat, dar a scăzut în iunie la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni și a scăzut cu 600.000 față de mai, potrivit unui raport separat al Departamentului Muncii publicat marți. Numărul total al locurilor de muncă vacante a rămas mult peste numărul șomerilor în căutarea unui loc de muncă.
Oficialii Rezervei Federale speră că pot obține o „aterizare ușoară” pentru economia americană, în timp ce încearcă să reducă cea mai mare inflație din ultimele patru decenii fără o creștere majoră a șomajului. Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat recent reporterilor că numărul de locuri de muncă vacante ar putea scădea semnificativ fără o creștere mare a șomajului.
Până în prezent, media săptămânală a concedierilor a crescut doar ușor, iar dovezile anecdotice sugerează că acestea afectează în primul rând sectoare precum cel tehnologic și cel imobiliar, care sunt mai sensibile la creșterile ratei dobânzii. O serie de companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft Corp. , Meta Platforms Inc. și Netflix Inc., au concediat în ultimele luni angajați sau au blocat angajările pentru a face față încetinirii creșterii economice și repercusiunilor altor factori macroeconomici.
Cererea de forță de muncă este încă ridicată în sectoarele care nu și-au revenit pe deplin după Covid-19, inclusiv în sectoarele de agrement și ospitalitate, educație și sănătate.
Pentru unele companii, problemele personal ajung la un nivel de criză
Matt Zebatto, directorul executiv al Life’s WORC, o organizație non-profit care administrează case de grup, cursuri de formare profesională și alte programe pentru persoanele cu dizabilități de dezvoltare din New York și din comitatele învecinate, a declarat că problemele de personal ale agenției sale se apropie de un nivel de criză. Din cele 730 de posturi pentru profesioniștii de sprijin direct – angajați care lucrează non-stop în casele de grup – dl Zebatto încearcă să ocupe peste 200.
Organizația a fost împiedicată de ratele de rambursare din partea programelor guvernamentale de asistență medicală, cum ar fi Medicaid, care nu au ținut pasul cu salariile predominante pe piața muncii, ceea ce a afectat capacitatea sa de a angaja. În multe zone, rata este în prezent de 15 dolari pe oră și, chiar și cu o ajustare preconizată a inflației, rata va rămâne sub 16 dolari. Lipsa de personal este o problemă majoră, din cauza nivelului de îngrijire necesar pentru mulți dintre rezidenții de la căminele de grup. Iar atunci când angajații existenți trebuie să lucreze în permanență în ture suplimentare, acest lucru duce la o mai mare epuizare și rotație a personalului.
„Nu poți automatiza ajutarea cuiva să pună scutece pentru adulți sau să ajute pe cineva să intre în cadă”, a spus dl Zebatto. „Sunt recunoscător că cineva care lucrează în industria serviciilor primește ceea ce poate primi, dar acest lucru ne îngreunează situația”, a spus el despre salariile mai mari pe care le pot câștiga lucrătorii care lucrează în altă parte, scrie Wall Street Journal.