Corpul are nevoie de zahăr pentru energie, dar în cantități limitate. O dietă ideală constă în cel mult 10% din calorii din zahăr adăugat, 12 lingurițe într-un aport mediu de 2.000 de calorii.

În loc să eliminați zahărul, ar trebui să vă concentrați pe tipurile de zahăr pe care le consumați.

Înlocuitorii naturali ai zahărului sunt o modalitate excelentă de a îndulci ceaiul sau cafeaua, așa că merită să încercați.

Ce sunt înlocuitorii zahărului

Înainte de orice, trebuie spus că zahărul nu este neapărat ceva rău. Este vital pentru sănătate întrucât corpul transformă carbohidrații în glucoză, o formă de zahăr, care este o sursă primară de energie pentru a ajuta creierul să funcționeze. Fără carbohidrați și zaharuri s-ar putea să aveți probleme de sănătate și simptome precum energie scăzută, moleșeală și ceață cerebrală, scrie Cnet.

Scopul nu ar trebui să fie evitarea zahărului, ci consumul unor tipuri potrivite de zahăr. Zahărul alb ultrarafinat și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză sunt ingrediente comune în sucuri, produse de patiserie, pâine și condimente. Acestea ajung rapid în fluxul sanguin, fără nicio valoare nutritivă. Consumul excesiv al acestor zaharuri poate duce la complicații grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, diabet și boli ale ficatului gras.

Acum, există diverși îndulcitori naturali și înlocuitori ai zahărului pe care îi puteți adăuga la alimente și băuturi, fără dezavantajele zaharurilor rafinate. 

Cei mai buni înlocuitori naturali ai zahărului

Dacă doriți să reduceți cantitatea de zahăr, aveți numeroase opțiuni pentru a face acest pas.

Mierea

Mierea este apreciată nu doar pentru dulceața sa naturală, ci și pentru valoarea sa nutritivă. Albinele o prepară din nectarul plantelor în procesul de polenizare și conține o gamă largă de compuși și antioxidanți din plante.

Mierea crudă și mai închisă la culoare, procesată foarte puțin, este bogată în flavonoide și acizi fenolici. Acestea oferă multe beneficii, inclusiv efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare, gastrointestinale și respiratorii. S-a demonstrat chiar că reduce alergiile sezoniere.

Sirop de arţar

Un alt îndulcitor natural popular, siropul de arțar este produs din seva arborilor de arțar.

Ca și mierea, conține antioxidanți și minerale care pot fi benefice pentru sănătate. S-a demonstrat că mulți dintre compușii din siropul de arțar ajută la combaterea cancerului și a diabetului. Cu cât este mai închis la culoare, cu atât este mai puțin rafinat.

Stevia

Dacă nu sunteți un fan al aromei siropului de arțar sau mierii, dar doriți o modalitate de a îndulci băuturile și rețetele, stevia este o alternativă excelentă la zahăr. Acest îndulcitor este făcut din planta Stevia și este de 200 până la 400 de ori mai dulce decât zahărul alb.

Ca înlocuitor al zahărului, stevia nu conține calorii. De asemenea, a fost legată de scăderea zahărului din sânge și a colesterolului. Rețineți că multe produse cu stevia de pe piață conțin alte ingrediente procesate sau alcooli de zahăr.

Fructele călugărului

Deși fructele călugărului în sine conțin fructoză și glucoză, acestea sunt de fapt eliminate în procesul de extracție, creând un îndulcitor care este de aproximativ 100 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Având zero calorii, îndulcitorii din extractul fructelor călugărului sunt o opțiune buna pentru persoanele care vor să aiba grijă de greutatea lor.

Sucul de fructe

Fibrele alimentare prezente în fructele crude ajută la digestie și încetinesc metabolismul zahărului, reducând vârfurile de zahăr din sânge. Consumul alimentelor bogate în fibre vă poate ajuta să vă reduceți aportul caloric total și astfel să reduceți riscul de boli de inimă.

Fructele pasate oferă multe beneficii și pot fi folosite ca îndulcitori în diverse preparate. Sucul de mere funcționează ca un înlocuitor în multe rețete, iar fructele de pădure sunt un adaos grozav la iaurtul simplu.