„Rămâne o oportunitate crucială pentru diplomaţie” în criza actuală din jurul Ucrainei”, sunt de părere premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele american Joe Biden care au discutat luni la telefon.

Calea diplomației mai are șanse de reușită

„Prim-ministrul şi preşedintele Biden s-au informat reciproc despre discuţiile lor recente cu colegi din întreaga lume. Ei au convenit că rămâne o oportunitate crucială pentru diplomaţie şi pentru ca Rusia să renunţe la ameninţările împotriva Ucrainei”, a indicat unui purtător de cuvânt al lui Boris Johnson la finalul acestei convorbiri, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Cei doi lideri au repetat că o incursiune în Ucraina „ar duce la o criză prelungită pentru Rusia, cu pagube considerabile atât pentru Rusia, cât şi pentru restul lumii”.

Occidentul trebuie să rămână unit în fața Rusiei

Atât Boris Johnson, cât și Joe Biden au subliniat necesitatea ca occidentalii „să rămână uniţi în faţa ameninţărilor ruse, în special prin impunerea unui ansamblu important de sancţiuni în cazul escaladării agresiunii ruse”, precum şi „necesitatea ca ţările europene să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc, o măsură care, mai mult decât oricare alta, ar lovi în centrul intereselor strategice ale Rusiei”.

Mai devreme, Boris Johnson considerase posibilă o invazie rusă a Ucrainei „în următoarele 48 de ore”, îndemnându-l pe Vladimir Putin să facă un pas înapoi din pragul „dezastrului”.

Reuniune interministerială de criză la Londra

Potrivit Downing Street, Boris Johnson a decis să-şi întrerupă o călătorie în nord-vestul Angliei pentru a se întoarce la Londra şi intenţionează să prezideze marţi o reuniune interministerială de criză, cunoscută sub numele de COBR, după ce serviciile de informaţii l-au pus la curent cu situaţia actuală.

Occidentalii se tem de o invazie a Ucrainei de către Rusia, care a relocat zeci de mii de militari la frontierele ucrainene.

Moscova neagă, dar leagă orice detensionare de o listă de „garanţii de securitate”, mai ales asigurări că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO şi o retragere din Europa de Est a infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice.