Michael Worobey, profesor la Universitatea din Arizona, nu a fost întotdeauna sigur de unde provine Covid-19. În timpul pandemiei, a studiat modul în care virusul s-a modificat de-a lungul timpului și a făcut parte dintr-un grup de 18 oameni de știință care au semnat o scrisoare în care cereau investigații suplimentare, scrie Technologyreview.

Acum, Michael Worobey a publicat un nou studiu în revista ”Science” în care sugerează că primul caz de Covid diagnosticat a fost înțeles greșit. Și că piața Huanan din Wuhan a fost, în mod sigur, locul unei răspândiri a virusului SARS-CoV-2 de la animale la oameni, nefiind vorba de nicio scăpare a virusului din laborator. Bazându-se pe nenumărate surse, inclusiv pe informații de la epidemiologi, profesorul a încercat să afle dacă a existat o anumită părtinire când experții din Wuhan căutau focarul izbucnirii pandemiei.

Puțin probabil ca virusul să fi apărut în urma unei scăpări din laborator

Concluzia este că, nu doar că a existat o părtinire evidentă, ci și că multe dintre primele cazuri diagnosticate de Covid au apărut la persoane care, fie lucrau în piață, fie locuiau în apropiere. În consecință, e puțin probabil ca virusul să fi apărut în urma unei scăpări din laborator, piața din Wuhan fiind locul apariției SARS-CoV-2.

Piața, în care intrau zilnic mii de vizitatori, se află lângă o grădiniță, mai multe centre comerciale și zeci de clădiri rezidențiale. De asemenea, se află la doar câțiva metri de gara Hankou, prin care trec mii de oameni în fiecare zi.

O vânzătoare de fructe de mare, primul caz cunoscut cu Covid-19

”Acel contabil, despre care se credea până acum că ar fi primul om infectat cu Covid, a raportat că primele simptome au apărut pe 16 decembrie 2019, nu pe 8 decembrie, așa cum se știa inițial”, susține Michael Worobe.

Dar apariția simptomelor în cazul lui a venit după mai multe cazuri înregistrate la lucrătorii de la Piața Huanan din Wuhan , ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare să fie, de fapt, primul caz cunoscut, cu un debut al bolii la 11 decembrie”, se arată în studiul lui Worobe.

OMS raportase anterior că un contabil în vârstă de 41 de ani a fost diagnosticat cu simptome asemănătoare Covid, pe 8 decembrie 2019, ceea ce îl face cunoscut sub numele de „cazul index”.

Însă, potrivit unei informații din presa chineză, din unele înregistrări ale spitalului descoperite acum de Worobey, bărbatul a fost diagnosticat inițial cu o problemă dentară și nu a dezvoltat simptome de Covid-19 decât opt ​​zile mai târziu.

Un puzzle genomic care începe să fie rezolvat

Munca de adevărat detectiv a lui Worobey oferă, de asemenea, dovezi cruciale legate de un alt puzzle privind răspândirea timpurie a bolii. Studiile anterioare care au analizat secvențele genomului de la unii dintre primii pacienți diagnosticați arată că virusul avea deja cel puțin două descendențe până în decembrie 2019: descendența A, de la primii pacienți raportați, care nu au intrat niciodată în piața din Huanan, și descendența B, de la cei care aveau legătură cu aceasta. Virologii încă nu înțeleg dacă o descendență a dat naștere celeilalte, dar diferențele dintre ele au pus sub semnul întrebării izbucnirea contagiunii în Huanan.

Ce mai dezvăluie investigația virologului

Investigația lui Worobey dezvăluie că genomul descendenței A provine din primul grup raportat de cazuri de Covid-19: este vorba de un cuplu în vârstă și de fiul lor. Chiar dacă niciunul dintre ei nu trecuse prin Huanan, cuplul locuia la doar câteva străzi distanță și mergea la o piață din apropiere. S-a bănuit că virusul ar fi provenit de la păsările de curte vii care se vindeau în piață, dar nici această teorie nu a putut fi demonstrată.

Este mult mai probabil decât orice alt scenariu de până acum

Pe baza a numeroase dovezi, virologul american este acum convins nu numai că legătura pandemiei cu piața din Huanan este reală, ci și că SARS-CoV-2 a sărit de la un animal la oameni.

„Este mult mai probabil decât orice alt scenariu de până acum”, spune el. Un studiu comun realizat de China și OMS în primăvară a exclus complet teoria conform căreia Covid ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este că acesta a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.