Spionajul cibernet pare să fie o amenințare directă la adresa României, după ce Anton Rog, directorul Centrului Național Cyberint, a recunoscut că țara nostră a fost atacată cibernetic în 2020. Țintele vizate au fost Guvernul ori centrele de dezvoltare.
Spionii cibernetici există și sunt mai activi ca niciodată, aceștia vor să obțină informații strategice și să execute operațiuni de spionaj cibernetic. Se pare că aceștia țintesc zonele guvernamentale, afacerile interne și externe, serviciile de informații, armata, companiile private și chiar cercetarea, a explicat, Anton Rog, directorul Centrului Național Cyberint, potrivit newsweek.
Atacurile cibernetice, mai puternice în pandemie
Spionii cibernetici nu și-au oprit activitatea din cauza pandemiei de coronavirus. Mai mult, aceștia au continuat să lucreze și au valorificat acest context al crizei de sănătate pentru a exploata temerile oamenilor.
Cei din instituții publice care au legătură cu informații strategice au fost vizați în special de atacurile cibernetice. Atacatorii au făcut un profil al țintelor și le-au trimis informații mai complexe, cu un grad de veridicitate mai mare, pentru a fi mai credibili.
Scopul lor a fost să obțină informații strategice, spionaj cibernetic. Țintesc zonele guvernamentale, afacerile interne și externe, serviciile de informații, armata, companiile private și cercetarea.
România, ținta atacurilor cibernetice în 2020
Directorul Cyberint a precizat că actorii statali, în 2020, au realizat atacuri pentru extragere de informații, cu metode avansate de lucru. Aceștia au fost ajutați de lockdown, dar și de carantina totală, care a obligat majoritatea instituțiilor publice și companii relevante să continue activitatea de acasă.
Expunere majoră în pandemie
„A fost o trecere bruscă, ceea ce a făcut să crească expunerea, atât în zona publică, cât și privată. Utilizatorii nu au fost pregătiți pentru asta, nu erau obișnuiți cu regulile de securitate cibernetică.
La serviciu, acestea erau asigurate de instituții sau companii, iar angajații nu erau conștienți, de multe ori de asta. Acasă, s-au comportat fără reguli de securitate cibernetică, suprafața de atac a crescut”, a mai spus directorul Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, pentru NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.
Cum se pot proteja oamenii de spionii cibernetici
Cyberint are și mai multe recomandări pentru protejarea dispozitivelor:
– conectarea prin VPN,
– furnizarea unor echipamente dedicate angajaților,
– auditarea activităților desfășurate de la distanță de către angajați,
– utilizarea unei platforme online sigur,
– limitarea accesului în funcție de competență.
Sursă foto: Dreamstime