Federalizarea Europei este o temă falsă dezinformată de Rusia

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreședinte al PNL și președinte al filialei PNL Arad, a declarat recent că ideea federalizării Europei nu este un subiect de discuție la nivelul instituțiilor europene, ci face parte dintr-o campanie de dezinformare orchestrată de Rusia.

Gheorghe Falcă - vicepreședintele PNL
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Bruxelles-ul nu discută despre federalizare

Potrivit lui Falcă, orice dezbatere privind federalizarea Uniunii Europene ar trebui să pornească de la revizuirea Tratatelor UE, ultimul dintre acestea fiind Tratatul de la Lisabona.

„Nu există nicio inițiativă oficială sau discuție pe această temă. Subiectul este doar un element de manipulare menit să submineze valorile europene”, a explicat eurodeputatul.

Uniunea Europeană (UE)
SURSA FOTO: Dreamstime

Campanii de dezinformare cu impact major

În mediul online, subiecte precum federalizarea Europei sunt promovate prin campanii de dezinformare care se viralizează rapid. Falcă a precizat că astfel de mesaje sunt adaptate pentru fiecare țară europeană, cu mici variațiuni specifice contextului local.

De asemenea, el a subliniat că, deși autoritățile și presa demontează aceste informații false, mesajele corecte nu se bucură de același nivel de redistribuire, ceea ce face dificilă combaterea dezinformării.

Acesta a avertizat că era vorba despre o luptă hibridă în care adevărul ajungea prea puțin la public. De asemenea, a subliniat că trebuiau găsite soluții pentru reglementarea acestor fenomene, altfel exista riscul de a se pierde încrederea în democrație, în instituții și în valorile fundamentale ale societății.

„Este o luptă hibridă în care adevărul ajunge prea puțin la public. Trebuie găsite soluții pentru reglementarea acestor fenomene, altfel riscăm să pierdem încrederea în democrație, în instituții și în valorile fundamentale ale societății”, a avertizat acesta.

Europa, harta
SURSA FOTO: Pexels

Relațiile transatlantice și provocările politice

Falcă a abordat și declarațiile recente ale administrației Trump, care au vizat relațiile dintre SUA, Uniunea Europeană și România. El a remarcat că, deși un lider politic beneficiază de o creștere a popularității în primele luni de mandat, actuala administrație americană se confruntă cu o scădere a încrederii.

„Declarațiile controversate, precum intențiile de redefinire a relațiilor geopolitice și abordarea față de Rusia, au generat îngrijorare atât în SUA, cât și în Europa”, a precizat europarlamentarul.

În opinia sa, lipsa diplomației în relațiile internaționale poate duce la o deteriorare a parteneriatelor strategice dintre Europa și Statele Unite, ceea ce ar putea afecta stabilitatea globală.

Gheorghe Falcă a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să rămână vigilentă în fața dezinformării și să consolideze mecanismele de combatere a propagandei, pentru a proteja valorile democratice și stabilitatea instituțiilor europene.