Nu există o criză de furnizare a apei potabile în România. Ministrul Mediului: Trebuie să fim responsabili

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că țara noastră nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel național, chiar dacă nivelul de umplere al unui număr ridicat de lacuri de acumulare este la 68%.

Cu toate acestea, ministru recomandă oamenilor să fie responsabili cu privire la modul în care este utilizată apa în această perioadă.

„Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional. (…) Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă. Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă”, a declarat ministrul în cursul zilei de marți.

Fenomenele extreme dăunează culturilor agricole

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a mai spus că fenomenele extreme dăunează foarte mult culturilor agricole. În timp ce unele culturi pot fi distruse de ploi și grindină, în alte părți acestea pot fi distruse de secetă.

„Ploile, chiar dacă vin, de foarte mult ori vin şi sub forma de grindină şi afectează zone limitate unde pot fi distruse culturile, iar în paralel la câţiva kilometri distanţă persistă seceta. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauţi şi responsabili în această perioadă cu privire la modul cum utilizăm apa potabilă”, a subliniat el.

Există multe localități afectate

Tanczos Barna a mai spus că Ministerul Agriculturii a investit mult în sistemele de irigații, însă tot există suprafețe care nu pot fi irigate. Acesta a mai precizat că trebuie ca populația să fie conștientă că prioritatea cea mai mare a furnizorilor este furnizarea de apă potabilă.

„În acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că prioritatea numărul unu pentru furnizorii de apă este furnizarea apei potabile. De aceea, facem apel la responsabilitate şi chiar dacă nu putem să udăm culturile din grădini şi din curţi trebuie să conştientizăm că acolo unde autorităţile fac apel la reducerea consumului de apă potabilă, chiar este nevoie de o responsabilitate la nivel individual şi trebuie să avem grijă de acele resurse de apă, pentru că sunt multe localităţi afectate în momentul de faţă”, a precizat Barna Tanczos.

Schimbările climatice au produs aceste fenomene extreme

Ministrul Mediului, Apei și Pădurilor mai spune că aceste fenomene extreme au apărut din cauza schimbărilor climatice care au distrus echilibrul.

„Sunt foarte multe localităţi afectate de un deficit de precipitaţii. Ceea ce vedem acum este fenomenul de extreme, avem zone unde seceta persistă şi este lipsă de precipitaţii, iar la doar zeci de km distanţă avem zone în care culturile sunt superbe. Acesta este efectul schimbărilor climatice care distrug echilibrul. Mediul nu mai poate asigura acel echilibru de sezon ploios şi sezon cu căldură şi apar astfel de fenomene care sunt de altfel pe Cod galben şi Cod portocaliu pe care le-a anunţat recent ANM pentru următoarele 24 de ore. Vor fi zone afectate de un val de caniculă şi în acelaşi timp vor fi zone care vor fi lovite de furtuni şi de precipitaţii semnificative, adică zeci de litri pe metru pătrat pe perioade scurte”, a adăugat ministrul Mediului.