Nu există un termen pentru aderarea la OCDE. România nu se află în întârziere

OCDE

SURSA FOTO: Dreamstime

Nu există un termen pentru aderarea României la OCDE. „Chestiunile cele mai consistente vin de acum încolo”, a reamintit coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu.

Nu există un termen pentru aderarea României la OCDE

România nu se află în întârziere în ceea ce privește procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), chestiunile cele mai consistente urmează să fie abordate de acum încolo. Nu există un termen fix pentru aderare. Ea este condiționată de alinierea la standardele OCDE și de progresele făcute în acest sens. Unele țări au reușit să adere în patru ani, în timp ce alte state au avut nevoie de zece ani, în funcție de ritmul fiecăreia.

Guvernul României și-a asumat o țintă pentru anul 2026. Este o țintă ambițioasă, dar realizabilă, dacă țara continuă să progreseze în ritmul actual. În prezent, România este într-un ritm bun și nu întârzie în niciun domeniu. Totuși, cele mai importante provocări vor apărea în viitor, odată cu implementarea recomandărilor OCDE.

„România nu se află în întârziere în ceea ce priveşte procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar chestiunile cele mai consistente vin de acum încolo. Multă lume ne întreabă şi mă întreabă când vom adera. Nu există un termen pentru aderare. Adică, până când nu te aliniezi la standardele OCDE stai şi mai faci progrese. Am văzut în procesele precedente de aderare că unele ţări reuşesc să o facă în 4 ani, altor ţări le ia mai mult.

Pot să adere în 9 – 10 ani. Depinde de ritmul fiecăreia. Ziceam nu există un termen fixat de foaia de parcurs. Există o ţintă asumată de Guvernul României, spusă de prim-ministru când a venit secretarul general al OCDE acum două luni, la Bucureşti, Mathias Cormann, pentru a lansa studiul economic. Aceasta ar fi 2026. Deci, este o ţintă ambiţioasă, este o ţintă care poate fi atinsă dacă noi continuăm ritmul acesta bun pe care îl avem până acum. Acum chiar suntem într-un ritm bun.

Mathias Cormann (SURSA FOTO: OECD)

Nu suntem deloc în întârziere pe nicăieri, dar chestiunile cele mai consistente aş spune că de acum vin, pentru că după toate rapoartele, după toate evaluările, care merg foarte, foarte în profunzime, poate mai în profunzime decât ale altor instituţii internaţionale, pentru că OCDE-ul este, după cum ştiţi, o organizaţie care se bazează pe date şi pe statistici şi pe cifre, deci, după toate acestea vor urma recomandările şi unele dintre ele trebuie îndeplinite până la momentul aderării”, a spus, vineri, Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, la Forumul ARIR 2024 ce a avut tema „Noi orizonturi în Relaţiile cu Investitorii: provocările europene”.

Luca Niculescu (SURSA FOTO: Ministerul Afacerilor Externe)

România ar putea adera la OCDE în anul 2026

Potrivit spuselor sale, succesul intrării României în OCDE în anul 2026 depinde de modul în care țara va implementa recomandările. Există o mobilizare generală și un entuziasm considerabil din partea instituțiilor românești, ceea ce îl face să fie optimist în privința acestui obiectiv.

Există două tipuri de recomandări. Unele sunt prioritare și trebuie implementate în mare măsură înainte de aderare. Altele vizează politici pe termen lung pentru a asigura o creștere economică sustenabilă și o societate mai puțin polarizată.

Care sunt beneficiile aderării la OCDE?

Referitor la beneficiile aderării la organizația respectivă, se va observa o creștere a investițiilor în România. Intrarea în OCDE conferă o mai mare vizibilitate la nivel internațional și aduce țara pe o hartă mai largă a statisticilor economice. Statisticile OCDE sunt larg recunoscute și publicate în diverse publicații economice. Fiind parte a acestei organizații, România va beneficia de această vizibilitate.

Totuși, investițiile nu vor crește automat doar pentru că o țară este membră, ci mai degrabă pentru că ea a implementat reformele necesare pentru a deveni membru.