Superstiții în Ajun de Crăciun. Faceți acest lucru și veți avea noroc toată viața. Ce obiceiuri sunt în alte țări
Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu pași repezi iar românii se pregătesc să marcheze una dintre cele mai importante momente din calendarul ortodox. Pentru seara de Ajun există însă o serie de tradiții și de superstiții de care mulți români țin cont. O serie de obiceiuri se întâlnesac nu doar în România, ci și în alte țări de pe glob. Cel mai des întâlnit este acela de a merge la biserică.
În România, în Ajunul Crăciunului, pe înserat, la români începe colindatul. Atunci se deschide ciclul celor 12 zile sacre de la cumpăna dintre ani. Copiii sunt cei mai fericiți în acest moment al anului, Ei primesc bani, mere sau covrigi în schimbul cântecelor. POate n u multă lume mai știe, dar o superstiție de la noi spune că, în miezul nopții, animalele îngenunchează pentru a-l slăvi pe Iisus care se naște.
O altă superstiție spune că în Ajunul Crăciunului nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor. În această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos. Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor. În plus, tot în Ajun de Crăciun există credința că cerurile se deschid. Minunea nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.
Superstiții în Ajun de Crăciun. Sub nicio formă nu faceți asta în noaptea de Crăciun
O superstiție extrem de importantă ne spune că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui. Motivul: ne va zbura norocul din casă. Extrem de important este o altă credință: dacă nu mănânci nimic în ajun de Crăciun, atunci se spune vei avea noroc, în decursul vieții. Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate. Așa le vor avea și în anul următor. La Ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă. După sărbători se va da vacilor să o mănânce. Astfel le va merge bine și se vor înmulți.
În Ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan, pentru a fi sănătoși tot anul. În unele părți ale țării, fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. În alte locuri, pentru a-și vedea ursitul, ele lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate. Astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
Există însă și alte tradiții întâlnite în unele țări, cum ar fi Spania, Italia sau Franța. În țări precum Belgia, Lituania sau Finlanda, oamenii iau masă de Crăciun și apoi merg la slujbă. Ajunul Crăciunului este ziua în care cei din Germania, Suedia și Portugalia fac schimb de cadouri. În multe țări europene Ajunul Crăciunului este ziua în care bradul se aduce în casă. Tradiția mai spune că în fiecare casă trebuie să se găsească în seara de Ajun vâsc. El va proteja familia de spiritele rele și va aduce noroc.