Superstiții de Crăciun. Ce să nu faci pe 25 decembrie: Vei avea un an prost şi de ghinioane în casă
Ziua de Crăciun este bogata în superstiții la noi, la români. De această zi se leagă numeroase tradiţii. Una dintre ele spune că în dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint. Dacă facem acest lucru, tot anul o să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani. În această zi, se spune în popor că nu e bine să mai fie lăsaţi copiii să mai zică colindatul, că fac bube.
Se spune că la miezul nopţii, înspre Crăciun, apa se preface în vin, iar dobitoacele vorbesc. O altă tradiţie importantă este chiar masa de Crăciun. În această zi, oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiţionale românești.
În această perioadă, copiii şi tineri merg din casă în casă intonând cântece cu conţinut religios: “Steaua”, “Craii”, “Viflaimul” sunt doar câteva dintre cântecele dedicate sărbătorii. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână şi le vestesc oamenilor naşterea lui Iisus prin cântece şi poezii. Cele mai frecvente cântece de stea au conţinut religios: “Trei păstori se întâlniră”, “O, ce veste minunată”, “Steaua sus răsare”. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor şi de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.
Superstiții de Crăciun. Ce să nu faci pe 25 decembrie: Vei avea un an prost şi de ghinioane în casă
Copiii primesc în dar mere, covrigi și nuci. Covrigii şi colăceii sunt simbolul grâului, expresie a rodniciei. Nucile întruchipează, prin miezul lor, Crucea Domnului, iar merele amintesc de răscumpărarea păcatului originar
Începând cu prima zi de Crăciun şi până la Bobotează, copiii umblă cu steaua, ei numindu-se colindători sau crai, pe cap având coroane de hârtie colorată. Tot acum are loc şi Vicleimul sau Irozii, când tinerii pun în scenă naşterea lui Hristos. Vicleimul” sau „Irozii” este datină prin care tinerii reprezintă la Crăciun naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor şi, adesea, înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.
Există însă și alte tradiții întâlnite în unele țări, cum ar fi Spania, Italia sau Franța. În țări precum Belgia, Lituania sau Finlanda, oamenii iau masă de Crăciun și apoi merg la slujbă. De Crăciu se face schimb de cadouri. Tradiția mai spune că în fiecare casă trebuie să se găseasc vâsc. El va proteja familia de spiritele rele și va aduce noroc.