O cantitate suficientă de somn permite organismului să se refacă și mai ales să rămână sănătos. De exemplu, o serie de procese importante au loc în timpul somnului, inclusiv refacerea mușchilor și creșterea țesuturilor, îmbunătățirea funcției imunitare, eliberarea hormonilor și sinteza proteinelor, potrivit Parade.
”Somnul ajută la reglarea hormonilor care controlează apetitul și metabolismul, ajutând la menținerea unei greutăți sănătoase și a funcției metabolice”, afirmă medicul Christine Won, profesor asociat de medicină la Yale School of Medicine.
Lipsa somnului contribuie la apariția unor probleme de sănătate mintală
De asemenea, ajută la reglarea citokinelor care controbuie la combaterea infecțiilor și ajută la echilibrarea citokinelor care provoacă inflamație. Există și o componentă legată de sănătatea mintală.
„Pe lângă sănătatea fizică, somnul este important pentru sănătatea mintală și capacitatea de a gestiona stresul”, spune ea, citând cercetări care sugerează că lipsa somnului contribuie la apariția unor probleme de sănătate mintală. Somnul este, de asemenea, esențial pentru învățare și întărirea memoriei.
Care este cel mai bun obicei pentru a avea opt ore de somn
Potrivit experților, cel mai bun obicei, dacă vrem să dormim opt ore pe noapte, este destul de simplu. Nu trebuie decât să respectăm un program de somn constant!
”Mergeți la culcare la aceeași oră și încercați să vă treziți la aceeași oră, zilnic, inclusiv în weekend”, spune Christine Won. „Consecvența întărește ciclul somn-veghe al corpului”, adaugă ea.
Acest lucru implică acțiune – în principal construirea unei rutine de culcare, care încurajează un somn complet, de opt ore. ”Construirea unei rutine, înainte de culcare, nu doar că vă obligă să acordați prioritate somnului, ci promovează și un somn eficient și de calitate, antrenând corpul „să fie gata de somn când trebuie și alert când trebuie”, mai spune Won.
Cum ar trebui să arate o rutină de somn
Poate implica anumite exerciții fizice, activități de relaxare și/sau un duș fierbinte, „activități care fac distincție între o zi plină, de ora de culcare”, notează dr. Won. Mai important este totuși să vă treziți cam la aceeași oră în fiecare dimineață. ”Acest lucru este important pentru a-ți ancora ritmul circadian și pentru a te asigura că poți adormi, atunci când vrei să adormi noaptea, și să te simți alert în timpul zilei”, subliniază Won.
Imunitatea este afectată
Calitatea bună a somnului este asociată cu o etapă a somnului, cunoscută sub numele de „somn cu unde lente”. Somnul ”cu unde lente” vă ajută să vă treziți mai odihnit și este un bun indicator al calității somnului.
Un somn odihnitor ajută la gestionarea emoțiilor
Când suntem privați de somn, conexiunile între cele două zone ale creierului, implicate în răspunsurile emoționale, slăbesc. Prin urmare, nu numai că reacționăm mai intens la o situație, dar reacția este dificil de schimbat. Dacă gestionăm emoțiile ineficient, pot exista repercusiuni asupra sănătății mintale.
Un nou sondaj realizat de National Sleep Foundation a dezvăluit că există cinci tipuri diferite de ”personalități ale somnului”. Acestea vizează modul și intervalul de timp în care dormim și cât de odihniți ne simțim și după un pui de somn. Fiecare dintre cele cinci categorii se bazează pe lucruri precum obiceiurile de a dormi, vârsta, dar și alți zeci de alți factori, inclusiv starea civilă, sexul, starea sănătății, oboseala și consumul de cofeină.