Vasile Dîncu a precizat că Ucraina nu face parte din Alianța Nord Atlantică și din această cauză nu se aplică articolele care menționează o intervenție militară în cazul unui atac. De asemenea, în ceea ce privește trupele americane ce vin în România, oficialul a explicat că aceștia fac parte dintr-o cerere mai veche a României privind securitatea flancului estic.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat că, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina, nu se pune problema în acest moment ca România sau NATO să intervină militar. Oficialul explică faptul că Ucraina nu face parte din NATO în acest moment, așa că nu se poate activa Articolul 5 al Alianței.
România sau NATO nu va interveni militar
Menționăm că, potrivit Articolului 5 al NATO „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.”
De asemenea, ministrul a precizat că trupele din SUA care vor ajunge în România fac parte dintr-o cerere mai veche pe care țara noastră a făcut-o pentru consolidarea flancului estic al Alianței.
„Este o cerere pe care țările din est și din centrul Europei au făcut-o încă din 2014 pentru o prezență înaintată a trupelor NATO în zona flancului estic. Deci este o cerere mai veche care a fost activată acum când situația o cere, când avem o situație de pericol posibil la frontiera Ucrainei”, a declarat Vasile Dîncu, la B1TV.
Nu este cazul ca România să intre în conflict în acest moment
În plus, ministrul a precizat că această mișcare a Statelor Unite este de fapt un răspuns la cerea Rusiei de a restrânge granițele NATO până la nivelul din 1997, adică înainte de intrarea României în alianță în 2004.
„Este un răspuns indirect la cererea Rusiei considerată de NATO și de toată lumea ca fiind inacceptabilă de a se retrage NATO de pe flancul estic până la limita stabilită până în 1997. Acest lucru este imposibil de acceptat. Americanii au arătat-o practic că țările din NATO sunt protejate în cazul unui posibil pericol”, a afirmat Dîncu.
Ministrul este de părere că sprijinul militar al SUA vine din „nevoia unui sentiment mai important de siguranță” pentru România.
„Are și semnificația unei înțelegeri a situației din această zonă unde populația simte nevoia unui sentiment mai important de siguranță și țările NATO au stabilit că frontul estic trebuie suplimentat și trebuie fortificat. Nu este cazul ca România să intre în conflict în acest moment. NATO nu intervine militar, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să ne pregătim însă pentru orice situație”, a spus ministrul Apărării.