Apa din zona plajelor neamenajate din Vadu şi Corbu conţine E.coli
Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a informat, vineri, că probele de apă de mare prelevate din zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din județul Constanța conţin cantităţi mari de E.coli. Evitați îmbăierea până la rezolvarea problemei.
Direcţia de Sănătate Publică Constanţa va face probe de control, apoi va comunica rezultatele.
E.coli nu afectează celelalte staţiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre.
„În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei”, a transmis instituția respectivă.
Despre infecţia cu E. coli
Bacteria Escherichia coli (E. coli) trăiește în intestinele oamenilor și ale animalelor sănătoase. E.coli se găsește-n apă, sol și în alimente contaminate, în special vegetale crude și carne tocată.
Majoritatea tipurilor de E.coli sunt inofensive sau se manifestă prin diaree de scurtă durată. Totuși, există câteva tulpini ce pot provoca crampe stomacale severe, diaree cu sânge, vărsături, boli respiratorii, pneumonie și chiar meningită, infectii la nivelul tractului gastrointestinal, tractului urinar, tractului biliar și ale rănilor:
- E.coli enterotoxigen (ETEC);
- E.coli enterohemoragic (EHEC) – este cea mai periculoasă tulpină;
- E.coli enteropatogen (EPEC);
- E.coli enteroagregativ (EAEC);
- E.coli enteroinvaziv (EIEC);
- E.coli aderent difuz (DAEC).
E.coli există deja în tractul intestinal, dar ingerarea ei din surse externe poate provoca o infecție intestinală severă. Adulții sănătoși se pot recupera în decurs de o săptămână, dar copiii mici și adulții vârstnici pot suferi de insuficiență renală, ce le poate pune viața în pericol, numită sindrom hemolitic uremic.
Simptomele infecției apar cam la trei zile de la expunerea la bacteria respectivă. În unele cazuri, însă, primele semne pot apărea chiar și după o săptămână întreagă. De obicei, simptomele infecției sunt:
- dureri sau crampe abdominale severe, cu debut brusc;
- diaree apoasă, care începe la câteva ore după ce s-a declanşat durerea;
- scaune cu sânge de culoare roșu aprins;
- greață și, în unele cazuri, vărsături;
- oboseală rezultată din deshidratare și din pierderea de lichide și electroliți;
- febră, temperatura corpului nu depășește însă 38 de grade Celsius.