Mai mult, în pandemie mulți oameni au ajuns să-și dezinfecteze încălțămintea de teama de a nu aduce virusul în casă. Acum, la întrebarea dacă este bine să ne descălțăm când ajungem acasă, știința vine cu un răspuns clar: lăsați la ușă murdăria adusă pe talpa pantofilor!
Astfel nu riscați să aduceți în locuință diverse substanțe chimice sau bacterii care pot pune sănătatea în pericol.
Potrivit The Conversation, oamenii își petrec până la 90% din timp în interior, așa că întrebarea dacă e bine sau nu să poarte pantofii cu care ies pe stradă și în casă nu este una neobișnuită. Cercetările arată că, în interiorul locuințelor nu se adună doar praf și murdărie.
Aproximativ o treime din murdăria și praful din casă provin din exterior, fie pe calea aerului, fie adusă chiar de noi, pe tălpile pantofilor.
Microorganismele prezente pe încălțăminte și pe podele sunt agenți patogeni rezistenți la medicamente
Unele dintre microorganismele prezente pe încălțăminte și pe podele sunt agenți patogeni rezistenți la medicamente, inclusiv agenți infecțioși (germeni) care sunt foarte greu de tratat.
Pe lângă asta, adăugați toxinele, care cauzează cancer, din reziduurile din asfalt și alte substanțe chimice, despre care se știe că perturbă sistemul endocrin.
Gene rezistente la antibiotice, microplastice, elemente radioactive
DustSafe este un studiu realizat de experții din Australia, care a evaluat expunerea la o serie de substanțe nocive existente în interiorul caselor, inclusiv:
– gene rezistente la antibiotice (gene care fac bacteriile rezistente la antibiotice)
– substanțe chimice dezinfectante din mediul înconjurător
– microplastice
– substanțele chimice perfluorinate, utilizate în mod frecvent într-o multitudine de produse industriale, casnice și de ambalare
– elemente radioactive
Acești contaminanți sunt inodori și incolori. Deci, nu avem cum să știm dacă pericolele expunerii la plumb sau la alte substanțe chimice sunt doar în sol sau în conductele de apă și dacă nu cumva acestea ajung și pe podeaua sufrageriei.
Număr infinit de bacterii pe care le putem aduce pe talpa pantofilor
Anumite studii au arătat că există un număr infinit de bacterii pe care le putem aduce pe talpa pantofilor și care ne pot afecta sănătatea. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca printre acestea se regăsesc E.Coli, care provoacă afecțiuni intestinale și urinare.
Specialiștii au mai identificat și Serratia ficaria, responsabilă pentru infecții respiratorii grave, Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), responsabil pentru infecții ale pielii, dar și Clostridium difficile, care provoacă diaree.