Mai mult de o treime (37%) din salariaţii cu normă întreagă din Germania au renunţat anul trecut să-şi ia tot concediul, ceea ce a avut consecinţe pozitive asupra veniturilor lor, dar şi urmări negative asupra moralului şi sănătăţii, relevă un studiu al institutului DIW apărut miercuri.
În medie, fiecare salariat a luat cu trei zile de concediu mai puţin decât avea dreptul. Numărul de zile de concediu rămase astfel ‘în suferinţă’ a reprezentat 12% din totalitatea vacanţelor acordate tuturor salariaţilor, a precizat Daniel Schnitzlein, care a condus această anchetă în cooperare cu institutul de sondare TNS Infratest.
"Salariaţii mai tineri îşi termină concediile într-o măsură mai mică decât cei mai în vârstă’, precum persoanele care lucrează în companiile mici, unde sunt angajate de puţin timp. Renunţarea la vacanţe traduce deseori "dorinţa de a semnala superiorilor motivaţia lor puternică", a precizat cercetătorul.
El a calculat că, în medie, persoanele care au renunţat la concedii atingeau anul următor un salariu pe oră mai mare cu 0,39 de euro decât ceilalţi.
"Faptul de a nu-şi lua toate zilele de concediu vine împreună cu o creştere a veniturilor pe termen scurt, dar şi cu o scădere a calităţii vieţii", scrie Schnitzlein, care reaminteşte că regula în Germania este de şase săptămâni de concediu plătit, la care se adaugă între şase şi zece zile de sărbătoare, în funcţie de fiecare land.
El a subliniat că persoanele care au renunţat la zilele de concediu sunt la fel de mulţumite de munca lor ca cele care şi-au luat întreaga vacanţă. Însă la nivelul de mulţumire în termeni de viaţă privată, studiul relevă ‘un efect negativ notabil (…) şi, astfel, o pierdere în ceea ce priveşte bunăstarea subiectivă’.
Cercetătorul afirmă de asemenea că "cei care nu şi-au luat toate zilele de concediu anul trecut au un număr de zile de concediu medical semnificativ mai ridicat". Schnitzlein constată totuşi în general "un puternic efect negativ asupra nivelului de satisfacţie în privinţa propriei lor sănătăţii" în rândul salariaţilor care renunţă la concediu.
SURSA: Agerpres