De acum încolo, în Spania, chiria se va plăti doar în format electronic
Legea Locuinței, aprobată recent în Spania, prevede că plata chiriei se va face doar prin mijloace electronice, singura excepție fiind atunci când una dintre cele două părți nu are un cont bancar sau mijloace electronice pentru a efectua plata chiriei. În acest caz, proprietarul și chiriașul se înțeleg ca suma reprezentantă în contractul de închiriere să fie dată de mână.
„Plata se va face în locul și prin procedura convenite de părți sau, în lipsă, în numerar și în locuința închiriată”, scrie în acea lege.
Atenție! Plata chiriei în numerar se poate face doar atunci când chiria nu depășește 2.500 de euro, în plus, Legea 7/2012 interzice tranzacțiile în numerar atunci când una dintre cele două părți nu este persoană fizică.
„Plata se va face prin mijloace electronice. În mod excepțional, atunci când una dintre părți nu deține cont bancar sau acces la mijloace electronice de plată și la cererea acesteia, aceasta se poate face în numerar și în locuința închiriată”, scrie în Articolul 10 din Legea Locuinței.
În expunerea de motive, inițiatorul legii a explicat că plata în numerar în operațiunile economice facilitează comportamentul fraudulos, favorizează opacitatea operațiunilor și ascunderea lor față de stat, relatează Noticias Trabajo.
Ce alte modificări legislative au avut loc în Spania?
Potrivit sursei citate anterior, legea respectivă prevede și limitarea creșterii chiriei la 3% până în 2024, că plata cheltuielilor imobiliare îi revine proprietarului și crearea unei comisii de lucru care să reglementeze contractele de închiriere temporară, ce privesc sezonul turistic, locurile de muncă pe perioadă determinată și perioadele de studii.
Atenție! Închirierea pe o perioadă limitată poate fi realizată pentru o zi sau maximum trei luni, conform prevederilor precedente.
De asemenea, se va realiza o listă care va cuprinde diferitele contracte de închiriere de locuințe care se semnează în Spania. Ea se va face și retroactiv. Pe scurt, se vor atașa toate informațiile disponibile prin colaborarea cu comunitățile autonome și registrele lor regionale actuale, Registrul Proprietății și alte surse de informații la nivel statal, regional sau local.