Un sondaj realizat de Institutul german de Investigații Economice (Ifo) arată că lipsa de mână de lucru calificată a atins un nou nivel maxim în Germania. În acest context, aproximativ jumătate dintre companii se confruntă cu o situație dificilă.
Companiile din Germania se confruntă cu o situație dificilă. Lipsa de mână de lucru a atins un nou nivel maxim
Mai precis, datele înregistrate de Institutul german de Investigații Economice (Ifo) arată că 49,7% dintre companiile chestionate simt impactul lipsei de personal. Comparativ, cifra era de 43,6% în luna aprilie.
„Tot mai multe companii se văd obligate să îşi limiteze activităţile deoarece pur şi simplu nu găsesc personal suficient”, a explicat expertul Ifo pentru piaţa muncii, Stefan Sauer, conform informațiilor transmise de efe.com
De asemenea, expertul de la Institutul german de Investigații Economice a subliniat că este de aşteptat ca situaţia să se înrăutăţească pe termen mediu şi lung.
Sectorul cel mai afectat
Trebuie menționat că sectorul cel mai afectat este cel al serviciilor (54,2%), în frunte cu sectorul hotelurilor şi organizării de evenimente (64%). În industrie, 44,5% dintre companiile participante la sondaj au dificultăţi în găsirea de personal, în special cele din sectorul producţiei de alimente (58,1%) şi în cel al derivatelor din metal (57%).
Aproximativ 41,9% dintre companiile din comerţul cu amănuntul sunt afectate de această problemă, precum şi 39,3% dintre cele din construcţii şi 36% dintre firmele din comerţul cu ridicata.
În schimb, doar 17,2% dintre companiile din industria farmaceutică şi chimică se confruntă cu lipsa de personal şi, de asemenea, producătorii de autovehicule se află sub medie, cu 30,5%.
Conform datelor din sector, în acest moment lipsesc în Germania în jur de un sfert de milion de lucrători calificaţi şi anual rămân neocupate între 15.000 şi 20.00 de locuri de formare profesională în companii.
În acest context, autoritățile din Germania intenționează să întreprindă în curând reforme legale pentru a facilita imigrarea de forţă de muncă calificată şi a o face mai atractivă.
Germania vrea să modifice legea imigrației pentru a atrage noi angajați pe piața muncii
Potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comerț și Industrie din Germania, 56% din companiile germane se plâng de penuria de personal, pe care o califică drept unul din cele mai mari riscuri pentru afacerea lor.
Agenția Federală a Muncii din Germania susține că astfel de probleme s-ar înregistra în 148 de profesii, iar alte 122 de profesii s-ar afla sub observație. De exemplu, durează aproape opt luni până când un cămin pentru persoane în vârstă găsește un îngrijitor. În prezent, la nivelul întregii țări, există peste 1,7 milioane de locuri de muncă vacante.
„În urmă cu cinci până la zece ani cumpăram spațiu publicitar pentru a ne promova activitățile și serviciile. Acum, cumpărăm anunțuri în mass-media pentru a găsi angajați. Nu mai avem doar o problemă cu găsirea de lucrători calificați, ci cu găsirea forței de muncă în general.
Este vorba de domenii cu adevărat relevante sistemic pentru industrie, fără ele nu mai merge nimic”, se plânge Markus Winter, șef al firmei de servicii industriale IDS din landul Baden-Württemberg. Firma sa are aproximativ 750 de lucrători și caută personal în peste 20 de meserii: de la lăcătuși până la operatori de motostivuitoare la montatori.
Aparent, penuria de personal nu este o surpriză pentru angajatorii din Germania. „Suntem acum într-o situație relativ dramatică, pe care am anticipat-o deja de demult”, spune Herbert Brücker, profesor la Institutul pentru Cercetări Profesionale și ale Pieței Muncii din Nürnberg.