Având în vedere că în compoziţia zaţului se află elemente precum azot, magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu sau sulf, zațul de cafea poate fi o resursă valoroasă pentru grădini. Nu în ultimul rând, se pare că utilizarea zațului proaspăt de cafea ucide buruienile.
Este bine să păstrăm zațul de cafea și să-l adăugăm în pământul din grădină?
Un expert în grădinărit spune de ce ar trebui să folosim zațul de cafea. Zațul de cafea este un fertilizator foarte valoros, iar ceea ce contează sunt elementele chimice rezultate din descompunerea sa.
Guy Halverson de la compania de control al dăunătorilor Truly Nolen spune că s-au făcut o serie de studii pentru a testa efectele zațului de cafea asupra diferitelor insecte.
„Am văzut grade diferite de eficacitate în utilizarea zațului de cafea. Cercetările științifice au arătat că este foarte eficient împotriva țânțarilor, gândacilor și a furnicilor”, spune el.
Acest lucru se datorează faptului că zațul de cafea conține cofeina și diterpenele, care pot acționa ca un insecticid natural. Acestea funcționează, de asemenea, prin mascarea mirosurilor care atrag insecte. Zațul de cafea are un miros puternic, dar devine și mai puternic atunci când este ars.
Mirosul puternic contribuie la un efect mocnit, care va lupta împotriva dăunătorilor. Cu toate acestea, înainte de a crea aceste insecticide naturale, va trebui să pregătiți zațul de cafea ars.
Se poate pune zaț de cafea și în compost
În unele țări, există cafenelele care păstrează zațul de cafea pentru grădinile comunitare. Acesta poate fi folosit cu succes în grădinile interioare și exterioare, dar moderația este cheia, spune expertul în grădinărit.
Evitați adăugarea unor cantități mari de zaț în pământ proaspăt. Acesta poate bloca, temporar, nutrienții din sol. În plus, cafeaua conține substanțe chimice alelopatice, iar acestea inhibă creșterea anumitor plante, potrivit Homes&Gardens.
Îmbunătățește reținerea apei în sol
Cel mai bun loc pentru a pune zațul de cafea este compostul. Retenția de apă este o problemă în regiunile uscate și aride, unde seceta e frecventă.
Chiar și plantele rezistente la secetă nu pot obține suficientă apă și ajung să se ofilească. Zațul de cafea îmbunătățește reținerea apei în sol, iar asta înseamnă că plantele vor putea supraviețui mai mult.
Alte utilizări
Zațul de cafea poate fi folosit în grădină și pentru alte lucruri. Sunt grădinari cărora le place să folosească zațul de cafea ca mulci (un strat care acoperă solul și îl protejează împotriva uscării). Alții îl folosesc pentru a ține melcii departe de plante. Cofeina din zaț afectează acești dăunători, care încearcă să evite solul în care s-a pus zațul.
Zațul de cafea poate ține departe pisicile, care nu vor mai folosi paturile de flori și legume pe post de litieră. Nu în ultimul rând, se crede că utilizarea zațului proaspăt de cafea ucide buruienile, având unele proprietăți alelopatice. De asemenea, unii agenți patogeni fungici pot fi suprimați.