Fie că este vorba de plante la ghiveci sau de cele plantate direct în paleții din lemn, există o serie de trucuri care pot ajuta frunzișul să fie mai sănătos. Apa rămasă după ce am fiert cartofii este foarte bogată în nutrienți care pot fi de ajutor și în în cazul plantelor de apartament.
Îngrijirea plantelor este considerată, adesea, o activitate care ne ajută să scăpăm de depresie și stres. Pentru ca plantele să se dezvolte frumos și cât nai sănătos, este important să le acordăm cea mai mare atenție, pentru a beneficia de lumina și de temperatura potrivită, mai ales pe timp de iarnă.
Potrivit Livingetc, există un truc simplu de a îmbunătăți sănătatea și aspectul plantelor, la care nu ne-am fi gândit. Este vorba de apa rămasă de la fierberea cartofilor.
Apa cu amidon, rămasă în cratiță după ce am fiert cartofi, poate fi folosită în beneficiul plantelor de apartament. Aceasta conține o mulțime de nutrienți vitali, care pot oferi plantelor un impuls atât de necesar când încep să fie lipsite de culoare.
Este una dintre cele mai ieftine și mai simple modalități de a le oferi plantelor puțină atenție.
De ce funcționează acest truc
Piure, fiert, prăjit sau copt, cartoful este un carbohidrat care nu lipsește de la nicio masă. Dar nu ne-am fi gândit până acum că apa în care am fiert cartoful poate fi și pe placul plantelor.
„Apa în care am fiert cartofii nu trebuie aruncată, deoarece este o modalitate excelentă de a uda plantele de apartament și, în același timp, de a reduce deșeurile din bucătărie”, explică expertul Andrew Helling.
Explicația este una simplă: așa cum apa cu amidon rămasă după ce am fiert pastele poate accelera creșterea microorganismelor în sol, același lucru se întâmplă și cu apa rămasă după fierberea cartofilor.
„Această apă ar trebui să conțină cei trei micronutrienți-cheie necesari creșterii plantelor, inclusiv potasiu, azot și fosfor”, spune Mo Bhula, expert în plante la Arhiva Botanică. Alți nutrienți includ calciul și magneziul, care ajută la producerea clorofilei.
Cum se folosește apa de la cartofi la plante
Pentru a încerca acest truc, scurgeți apa rămasă după ce s-au fiert cartofii și păstrați-o într-un vas. Lăsați apa să se răcească complet și apoi folosiți-o ca înlocuitor al apei cu care udați de obicei plantele. Aveți grijă însă ca apa respectivă să nu conțină sare, deoarece ar putea dăuna plantelor, împiedicând rădăcinile să o absoarbă.
De asemenea, acest truc nu trebuie folosit prea des. În plus, asigurați-vă că strecurați bine apa după ce ați fiert cartofii, înainte de a o folosi, deoarece bucățile rămase de cartofi ar putea provoca mucegai sau dăunători.