Polițiștii rutieri și angajații RAR au efectuat în ultima perioadă o serie de controale și au fost descoperite numeroase probleme tehnice pentru autovehiculele care circulă în România. În Sibiu au fost aplicate zeci de amenzi pentru defecțiuni tehnice, lipsă de ITP, dar și alte nereguli.
Un procent de 20% din cele 110 maşini controlate de poliţişti şi angajaţii RAR în ultimele cinci zile au fost depistate cu probleme tehnice, fiind retrase 22 de certificate de înmatriculare şi au fost aplicate 71 de amenzi, informează un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).
Probleme tehnice, descoperite la 20% din vehiculele verificate
„În perioada 17 – 21 august a.c., în intervalul orar 23,00 – 06,00, poliţiştii rutieri sibieni, împreună cu poliţiştii de ordine publică şi specialişti din cadrul R.A.R. Sibiu, au desfăşurat ample acţiuni pe linia verificării stării tehnice a autovehiculelor în scopul creşterii gradului de siguranţă în trafic. (…) Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost controlate 110 autovehicule, au fost constatate 4 infracţiuni la regimul rutier, au fost reţinute 4 permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, au fost retrase 22 de certificate de înmatriculare şi au fost aplicate 71 de sancţiuni contravenţionale”, se arată în comunicatul IPJ Sibiu.
Potrivit Poliţiei, abaterile constatate au fost în mare parte defecţiunile tehnice (9), modificările aduse sistemelor de evacuare (18), lipsa ITP (2), instalaţii de iluminare neconforme (15), anvelope neconforme (9) şi altele (18).
40% din maşinile verificate în Alba au avut probleme
De asemenea, aproape 40% din maşinile verificate în trafic în prima jumătate a anului de Registrul Auto Român (RAR) – reprezentanţa Alba prezentau neconformităţi şi aproape 3%, pericol iminent de accidente, potrivit unui raport prezentat luna trecută în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural al Judeţului Alba.
„Activitatea de control în trafic s-a desfăşurat împreună cu Poliţia Română, fiind verificate 1.120 de vehicule rutiere, dintre care 38,31% au fost neconforme, 2,77% prezentau pericol iminent de accidente, iar 1,61% prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică”, a arătat şeful reprezentanţei Alba a RAR, Nicolae Rîşteiu.
Potrivit acestuia, în urma controalelor mixte, Poliţia Rutieră Alba a aplicat 375 de sancţiuni contravenţionale, fiind retrase 271 de certificate de înmatriculare.
Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc vineri la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, cu participarea prefectului Nicolae Albu şi a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate şi a altor instituţii din judeţ.
Reguli noi pentru înmatriculările vehiculelor second-hand
Amintim că, înmatriculările vehiculelor second-hand din Uniune Europeană, care sunt aduse în România, au suferit anumite modificări. Noile prevederi au fost implementate de RAR și se aplică de la sfârșitul lunii trecute.
„Începând cu data de 25 iulie 2022, RAR aplică prevederile OUG 120/2021, în baza căreia a fost elaborat protocolul încheiat cu ANAF, pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE și pentru care se solicită eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România. Astfel, RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție.
Pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (de exemplu, factură sau contract de vânzare-cumpărare). Reprezentanții RAR se asigură că solicitantul activității este fie achizitorul intracomunitar, fie împuternicitul acestuia”, a precizat RAR într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, documentele de achiziție pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie sa fie lizibile, având în vedere obligația legală ca acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF.