Cei născuți după anul 2009 nu mai au voie să cumpere țigări
Țigări vs adolescenți. Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a demarat dezbaterile referitoare la un proiect de lege ce vizează interzicerea vânzării de ţigări persoanelor născute după 1 ianuarie 2009. Inițiatorii legii doresc ca Regatul Unit să devină un loc fără tutun. Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, cei cu vârsta sub 15 ani le va fi interzis să cumpere ţigări.
În Regatul Unit, unde vârsta legală pentru achiziționarea de țigări este 18 ani, fumatul cauzează anual circa 80.000 de decese. Este una dintre principalele cauze ale mortalității. Generează costuri de circa 17 miliarde de lire sterline pe an pentru serviciul public de sănătate.
În octombrie 2023, premierul britanic Rishi Sunak a prezentat acest proiect de lege. Mulți medici au cerut parlamentarilor britanici să-l susțină. Propunerea lui de a interzice vânzarea de țigări este în linie cu măsura adoptată de Noua Zeelandă în decembrie 2022.
Rishi Sunak a inițiat această lege cu scopul de a crea „o generație fără tutun”, având ca obiectiv împiedicarea tinerilor născuți după 1 ianuarie 2009 să înceapă să fumeze. Cu toate acestea, proiectul de lege vizează doar interzicerea achiziționării de țigări, nu și a fumatului.
Membrii partidului laburist sunt optimiști cu privire la adoptarea legii. La polul opus, membrii partidului conservator, inclusiv fostul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, consideră propunerea ca fiind „absurdă” și găsesc paradoxal faptul că „partidul politic al lui Winston Churchill” susține interzicerea țigărilor.
Odată ce oamenii devin dependenți de fumat, nu mai au cale de vindecare
Chris Whitty, consilierul britanic în domeniul sănătății, a avertizat că, odată ce oamenii devin dependenți de fumat, nu mai au cale de vindecare. Tutunul și nicotina afectează grav organismul uman. Unii oameni și-au pierdut picioarele din cauza țigărilor.
„Când eram la început de drum și făceam operații, îmi amintesc tragedia de a vedea oameni, ale căror picioare trebuiau tăiate din cauza fumatului, care le deteriorase arterele. Plângeau în fața spitalului în timp ce își aprindeau o țigară, pentru că erau prinși în capcana dependenței – asta nu înseamnă alegere”, a zis el.