Raiffeisen Bank International, decizie drastică de la 2 septembrie
Începând cu 2 septembrie 2024, clienții individuali ai subsidiarei Raiffeisen Bank International (RBI) din Rusia nu vor mai avea acces la transferuri internaționale în valute străine, cu excepția rublei, conform unui anunț făcut de banca austriacă și citat de Reuters.
Această nouă măsură face parte dintr-o serie de eforturi mai ample ale RBI de a-și reduce expunerea la Rusia, ca răspuns la presiunile din partea autorităților de reglementare.
Raiffeisen Bank a explicat că restricția va fi aplicată doar clienților individuali și nu va afecta anumite companii majore și internaționale care beneficiază de relații comerciale semnificative. În prezent, aceasta este o măsură luată pentru a se conforma cerințelor impuse de Banca Centrală Europeană (BCE).
BCE a solicitat băncilor din zona euro care încă operează în Rusia să-și întrerupă legăturile și să accelereze reducerea expunerii lor la riscurile asociate cu piața rusă.
„Începând cu 2 septembrie, transferurile internaționale în valute vor fi suspendate pentru toți clienții băncii, cu excepția unui număr limitat de clienți corporate din sectoare majore și internaționale.
Această restricție este în conformitate cu decizia RBI privind reglementările BCE. Modificările nu se aplică transferurilor internaționale în ruble”, a declarat subsidiara Raiffeisen Bank din Rusia.
Raiffeisen Bank a anunțat suspendarea temporară a deschiderii de noi conturi de brokeraj
În plus, luna trecută, subsidiara rusă a Raiffeisen Bank a anunțat suspendarea temporară a deschiderii de noi conturi de brokeraj pentru investitorii de retail, ca parte a măsurilor de reducere a operațiunilor pe piața rusă, conform directivei BCE.
„În urma directivei BCE, Raiffeisen Bank a fost obligată să reducă volumul operațiunilor pe piața rusă. Din 26 iulie 2024, am decis suspendarea temporară a deschiderii de noi conturi de brokeraj pentru investitorii de retail. Conturile existente vor continua să funcționeze fără probleme”, a asigurat banca.
Raiffeisen din Austria consideră că vânzarea a 60% din activitatea din Rusia este cea mai probabilă opțiune
Directorul general al Raiffeisen Bank International din Austria, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, consideră că vânzarea a 60% din afacerile sale din această țară este cel mai probabil scenariu în contextul în care încearcă să se retragă de pe piață, a declarat directorul său general acum două săptămâni.
RBI a fost supusă presiunilor autorităților de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru a-și reduce amprenta mare în Rusia în urma războiului cu Ucraina, parte a unui efort de a izola Rusia prin consolidarea sancțiunilor bancare și blocarea accesului la produsele occidentale.
Banca cu sediul la Viena afirmă de mai bine de doi ani că va încerca să vândă sau să desprindă divizia sa gigantică din Rusia, dar se confruntă cu numeroase obstacole, nu în ultimul rând probabilitatea ca, la fel ca alte întreprinderi occidentale care au plecat, să fie forțată să renunțe la o parte substanțială din activele sale.
„În prezent, presupunem că cea mai mare probabilitate ar fi să putem vinde aproximativ 60%, astfel încât va trebui să păstrăm 40%”, a declarat directorul general al băncii, Johann Strobl, în fața analiștilor după publicarea rezultatelor băncii.
Acesta nu a oferit detalii suplimentare, dar a declarat că nu este sigur dacă RBI va reuși să extragă fondurile pe care le-a generat din Rusia. El a mai spus că orice tranzacție necesită aprobarea autorităților ruse, a Băncii Centrale Europene, a autorității de reglementare din Austria și a Trezoreriei SUA.
După ce RBI a declarat în aprilie că BCE îi va cere să își reducă și mai mult afacerile din Rusia – la fel ca UniCredit din Italia – Strobl a declarat că va opri majoritatea creditelor noi și va percepe comisioane de întreținere ridicate pentru a descuraja depozitele.