Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, e vorbit despre dezinfectantul pentru mâini și modul în care acesta trebuie folosit.
Mai exact, acesta a explicat în ce măsură trebuie să dezinfectăm produsele şi alte obiecte cu care venim în contact pentru a ne proteja de COVID-19. Precizările medicului vin în contextul în care, în urmă cu un an, la început de pandemie toate suprafețele, străzile, clanțele, dar și produsele alimentare erau dezinfectate pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.
Mulți oameni încă se întreabă dacă mai este nevoie încă de aceste lucruri și dacă dezinfectantul este atât de important. În acest context, profesorul Cherecheș susține că pentru oamenii de rând, spălarea pe mâini este suficientă.
„Pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele ori alte instituţii de sănătate răspunsul este cel mai probabil că nu, dar spălaţi-vă pe mâini”, a concluzionat profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheş, într-un clip pe Facebook.
De ce dezinfectantul se folosea mai mult la începutul pandemiei
Totodată, profesorul susține că șansele să ne infectăm cu SARS-CoV-2 în urma atingerii unor suprafeţe sunt foarte mici. El a mai adăugat că la începutul pandemiei, în urma unor probe luate de pe mai multe suprafețe, s-a constatat că virusul supraviețuiește foarte greu în mediul exterior.
El a dat și un exemplu, pe care oamenii îl pot înțelege mai bine și își pot da seama cât de dificil este ca virusul să fie transmis din atingerea obiectelor.
„La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe suprafeţe, paturi, mese, clanţe din spitale şi din alte zone s-a găsit ARN de virus. Problema este următoarea: ARN-ul de virus supravieţuieşte în mediu exterior, dar are viabilitatea foarte scăzută.
A putut fi ţinut în viaţă în condiţii de laborator. Probabilitatea de infecţie cu COVID-19 de pe suprafeţe este extrem de scăzută: ar trebui să lingă clanţa o persoană infectată, iar tu să atingi imediat cu mâna clanţa şi s-o bagi apoi în gură ca să te infectezi. Chiar dacă probabilitatea luării virusului de pe suprafeţe este foarte redusă, spălarea pe mâini previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe”.